En ny lag som innebär skärpta regler vid villkorlig frigivning har gett Josefine Reis och hennes kolleger inom frivården större befogenheter. Därför har hon haft många utbildningsdagar under hösten.
Bild: Anna Sigge
En ny lag som innebär skärpta regler vid villkorlig frigivning har gett Josefine Reis och hennes kolleger inom frivården större befogenheter. Därför har hon haft många utbildningsdagar under hösten.

Ny lag ger utökat mandat

PÅ MITT JOBB2020-12-14
Hej Josefine Reis, frivårdsinspektör på Kriminalvården i Borås.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I somras trädde en ny lag i kraft som innebär skärpta regler vid villkorlig fri­givning. Lagen ger oss inom frivården större mandat att påverka klienternas övervakning. Nu får vi till exempel besluta om drog­tester och deltagande i olika program, samt vidta vissa åtgärder om någon missköter sin villkorliga frigivning. Det var beslut som övervakningsnämnderna tog tidigare. Att vi nu får ta besluten själva, i grupp på fri­vårdens beslutssammanträden, innebär större ­möjlig­heter för oss att anpassa insatserna efter behoven. Det har varit en intensiv höst med många utbildningsdagar och semi­narier. Förutom att vi har en ny lag att förhålla oss till måste vi skapa nya arbetssätt. Men när vi väl fått in rutinerna tror jag att det kommer att bli jättebra.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Normalt har jag ungefär 30 klienter åt gången. Dels har jag samtal med dem – hur många och hur ofta beror på den individuella risk- och behovsnivån. Dels koordinerar jag insatserna, vilket bland annat innebär att jag har kontakt med övriga inblandade instanser, till exempel socialtjänsten, beroende­mottagningen och Arbetsförmedlingen.

Varför är du med i ST?

– Det är skönt att veta att det finns experter som kan stå upp för mina rättigheter inom områden som jag inte kan så mycket om, ifall problem skulle uppstå. På min arbetsplats har vi väldigt engagerade för­troendevalda som skapar stor trygghet.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.