En ny lag som innebär skärpta regler vid villkorlig frigivning har gett Josefine Reis och hennes kolleger inom frivården större befogenheter. Därför har hon haft många utbildningsdagar under hösten.
Bild: Anna Sigge
En ny lag som innebär skärpta regler vid villkorlig frigivning har gett Josefine Reis och hennes kolleger inom frivården större befogenheter. Därför har hon haft många utbildningsdagar under hösten.

Ny lag ger utökat mandat

PÅ MITT JOBB2020-12-14

Hej Josefine Reis, frivårdsinspektör på Kriminalvården i Borås.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I somras trädde en ny lag i kraft som innebär skärpta regler vid villkorlig fri­givning. Lagen ger oss inom frivården större mandat att påverka klienternas övervakning. Nu får vi till exempel besluta om drog­tester och deltagande i olika program, samt vidta vissa åtgärder om någon missköter sin villkorliga frigivning. Det var beslut som övervakningsnämnderna tog tidigare. Att vi nu får ta besluten själva, i grupp på fri­vårdens beslutssammanträden, innebär större ­möjlig­heter för oss att anpassa insatserna efter behoven. Det har varit en intensiv höst med många utbildningsdagar och semi­narier. Förutom att vi har en ny lag att förhålla oss till måste vi skapa nya arbetssätt. Men när vi väl fått in rutinerna tror jag att det kommer att bli jättebra.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Normalt har jag ungefär 30 klienter åt gången. Dels har jag samtal med dem – hur många och hur ofta beror på den individuella risk- och behovsnivån. Dels koordinerar jag insatserna, vilket bland annat innebär att jag har kontakt med övriga inblandade instanser, till exempel socialtjänsten, beroende­mottagningen och Arbetsförmedlingen.

Varför är du med i ST?

– Det är skönt att veta att det finns experter som kan stå upp för mina rättigheter inom områden som jag inte kan så mycket om, ifall problem skulle uppstå. På min arbetsplats har vi väldigt engagerade för­troendevalda som skapar stor trygghet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA