Redo för ett liv efter jobbet

PÅ JOBBET: DITT JOBB2007-02-20

Många som närmar sig pensionen känner oro och sorg över att behöva skiljas från arbetet och arbetskamraterna. De är rädda för att pensionärslivet Ska bli långtråkigt. Men få talar öppet om känslorna.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Att uttrycka farhågor inför livet som pensionär upplevs nästan som lite skamligt. Jargongen på arbetsplatser går ut på att det ska bli skönt att slippa allt jobb och stress. Det finns fördomar mot folk som säger att de gärna skulle arbeta kvar – »stackare har du inget annat intresse än jobbet?«, eller »är du en streber?«, säger Ulla Holm, som är docent i pedagogik, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Hon har intervjuat blivande och nyblivna pensionärer om hur de upplever denna stora omställning i livet. Intervjuerna ligger till grund för boken Att gå i pension är ingen barnlek.

Det skrivs mycket om pensionärer i dag. Exempelvis hur privatekonomin påverkas, att äldrevården måste byggas ut och hur en efterfrågan på specialdesignade bostäder och resor för pensionärer uppstått.

–Alla områden är viktiga att belysa, men jag har saknat det psykologiska perspektivet på att gå i pension. Jag vill skapa förståelse för hur svårt det kan vara att behöva lämna arbetslivet och hitta en ny mening i tillvaron, säger Ulla Holm.

Så gott som alla hon intervjuat såg fram mot pensionen med bävan. Ett typexempel är en kvinna som tidigare känt ett visst förakt för personer som hängde kvar i arbetslivet och inte lämnade plats åt yngre förmågor. När tiden för pension närmade sig hade hon börjat tänka i termer av rätten att vara kvar, att ha laglig rätt att arbeta till 67 år. Hon läste med tillfredsställelse att samhället skulle vara i behov av att medborgarna arbetade längre, kanske fram till 75 års ålder.

Successiv nedtrappning det bästa

–Idealet vore om anställda erbjöds att successivt trappa ned sin arbetsinsats inför pensionen. På så sätt skulle de gradvis kunna vänja sig vid omställningen, säger Ulla Holm.

En del pensionärer strävar efter att ha en fot kvar på arbetsplatsen och tar gladeligen emot erbjudanden om att hoppa in extra eller jobba på konsultbasis. Andra arbetar i barnens företag, börjar jobba ideellt eller flyttar över sitt engagemang till poster i styrelser och föreningar. Det sistnämnda gäller särskilt personer som haft chefsbefattningar. Att mista en maktposition är extra svårt. Känslan av att vara i hetluften och ha stora påverkansmöjligheter kan bli som ett knark.

Se till att få ett ordentligt avslut

Debatten om pensionärer som en tärande grupp som kommer att suga ut resurserna i samhället bidrar till att öka trycket på den som går i pension. Nuförtiden är det heller ingen som vill se sig som gammal. Även ordet pensionär byts ofta ut mot senior i dag.

I Ulla Holms studie betonas att det är viktigt att man får göra ett ordentligt avslut på sitt arbetsliv när man går i pension.

–Att det ordnas en festlig avtackning är naturligtvis bra och uppskattat. Men blommor och tacktal borde kompletteras med att chefen har ett avslutande samtal med den anställde. I ett sådant samtal ska man få tillfälle att reflektera över vad jobbet betytt och vad man åstadkommit på sin arbetsplats. Speciellt viktigt är det om personen vigt sitt liv åt en arbetsgivare, säger Ulla Holm.

En annan strategi för att hantera övergången kan vara att i lugn och ro sätta sig och skriva ned sina tankar runt arbetet och vad som är viktigt i det fortsatta livet. En sådan berättelse är ett bra verktyg för att bearbeta oro och plågsamma händelser och finna nytt hopp och tillförsikt.

Kulturen kan också hjälpa. Ett exempel är Shakespeares pjäs Kung Lear som skildrar problem som är knutna till att gå i pension. Att abdikera från makt, lämna ifrån sig inflytande och se andra ta över.

Ulla Holm menar att två ord sammanfattar de flesta människors känslor av att gå i pension: att lämna och att välja. En del har kanske varit så upptagna av arbetet att de inte haft behov av eller utrymme för några fritidsaktiviteter. På ledig tid har de bara orkat sjunka ned i soffan framför teven. De kan få stora problem när de ska hitta andra värden i livet än arbetet.

Planera innehållet i det nya livet

Ett gott råd som Ulla Holm ger är att börja planera ett nytt liv i god tid inför pensionsavgången. Singlar som inte har ett stort socialt nätverk brukar vara bra på det. De inser att utan fasta rutiner och arbetskamrater kan livet bli tomt och bokar in sig på kurser och går med i föreningar.

Har man något att se fram emot mår man bättre som pensionär. Männens räddning är ofta att snickra och bygga på huset. Kvinnor börjar rensa i garderober och källare, sådant som de inte hunnit med förut. Många kvinnor börjar också på kurser i språk, konsthistoria, bridge eller något annat.

De som inte vill planera in några aktiviteter, utan säger att de ska ta dagen som den kommer, riskerar att hamna i inaktivitet och bli deppiga. Det är jobbigt att varje morgon vakna upp och fundera över vad man ska göra nu. Sämst mår de som har vantrivts på sitt arbete, har stora förväntningar på sin pension och sedan inser att de inte förmår ta sig för någonting, konstaterar Ulla Holm. De tenderar att sova länge, dra ut på frukosten och gå omkring i morgonrock halva dagen. Samtidigt klagar de på att de inte får något gjort. Om närstående visar att de behöver hjälp, med hämtning och passning av barnbarn eller renovering av ett sommarhus, kan dessa pensionärer dock få ny energi.

Glädjande nog uppger de flesta intervjuade i studien att oron de kände inför pensionen försvinner när de lyckas hitta meningsfulla sysselsättningar och stadga i sin nya tillvaro.

–Många tycker också att de fått en ny livskvalitet. De kan exempelvis bli berörda av naturen, musik, teater och konst på ett djupare sätt än tidigare. Nästan alla jag intervjuat har funderat mycket på livets mening och ofta kommit fram till att det är att verkligen leva i nuet, säger Ulla Holm. n

Tre råd till blivande pensionärer

* Börja planera för ett nytt liv innan pensioneringen. Fundera över vilka aktiviteter du vill ägna dig åt och förbered dig i god tid. Att inte planera in några aktiviteter leder lätt till inaktivitet. Informera dig också om de ekonomiska följderna av att du går i pension, så att du vet vilka marginaler du har.

*
Formulera dina tankar runt arbetet och det fortsatta livet. På det sättet kan du bli klarare över vad förändringen innebär för dig, och finna verktyg för att hantera både oro och förväntningar.

* Se till att få ett ordentligt avslut på arbetslivet. En avtackning kan vara mer betydelsefull än du tror. I ett »avslutningssamtal« med din chef kan du reflektera över vad jobbet betytt och vad du åstadkommit. Fundera också över om du vill ha någon kontakt med din arbetsplats efter pensionen och diskutera saken med dina arbetskamrater och chefer.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA