Rör på dig – arbetsgivaren betalar

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2003-12-16

En sund själ i en sund kropp, talades det om när jag växte upp. Numera talas det mer och mer om friska människor i friska företag. En frisk människa i ett friskt företag utför ett bättre arbete och ger därmed mer i vinst, detsamma gäller myndigheter och verk. Själv trivs man förhoppningsvis bättre med sig själv, får bättre ”ork” och kanske till och med lite mer betalt.

Av:  Janne Berglund

Friskvård håller på att bli ”en bra affär” eftersom resultatet av friska människor på en arbetsplats också visar sig i boksluten. Arbetsgivarna borde vara mer intresserade av friskvård än vad de är. Kanske blir de det när det finns en allmänt accepterad ”ekonomiskt formel” för att friskvård är ekonomiskt lönsamt, ungefär som de andra investeringar som görs i verksamheten.
Rätt till en ”friskvårdstimma” i veckan på betald arbetstid är det vanligaste inslaget i friskvården inom STs avtalsområden. Det visar den rundringning Statstjänstemannen gjort till några ST-fack. Det arbetsbortfall denna möjlighet orsakar är dock inte så stort eftersom det är en minoritet som använder sig av den.
En EU-undersökning av andelen fysiskt aktiva placerar Sverige på en femte plats med 41 procent fysiskt aktiva. Höjs kravet på aktivitet så att man blir svettig av den svarade 70 procent av de svenska kvinnorna och 60 procent av männen att de inte är fysiskt aktiva (källa: Seminarium Arbetslivsinstitutet).

Vid nämnda rundringning till ST-facken framkom att ingen arbetsgivare är direkt negativ till friskvård, men få anstränger sig för att försöka få de anställda att delta i den. 
Ett av de bättre exemplen finns vid Länsarbetsnämnden i Västernorrland. Markus Wiberg är sektionsordförande i ST-AMS och berättar så här:
– Arbetsgivaren är mycket positiv till friskvård och vill att vi använder de möjligheter som finns. Sjukskrivningarna har ökat hos oss som hos alla andra.
I samverkan har man tagit fram en överenskommelse för hela länet. Den ger alla rätt till 1,5 timmas friskvård i veckan på betald arbetstid. Därutöver betalar arbetsgivaren upp till 800 kronor per år för den som köper säsongskort till gympa, simning, styrketräning och liknande.
– Vi har avtal med simhall och gym i Härnösand, vilket pressat priserna så att den enskilde slipper betala så mycket själv. Man får välja aktiviteter själv men de ska vara i ”friskvårdens tecken”.
På arbetsplatserna i länet finns friskvårdsombud, som försöker peppa de övriga. Vid planeringskonferenser och liknande försöker man att lägga in åtminstone något friskvårdspass. Vissa chefer har köpt in massage till de anställda; massör kommer till arbetsplatsen och tar hand om nack- och ryggont med mera.

Här är några exempel på vad som erbjuds vid de arbetsplatser tidningen kontaktade. Variationerna är stora, vad en arbetsplats har finns kanske inte vid den andra inom samma myndighet, främst beroende på det ”allmänna” intresset, inte minst chefens.

Skogsvårdsorganisationen
Det som drar mest folk är det årliga riksmästerskapet i orientering, som lockar 15–20 procent av de anställda. Betalas till större delen av arbetsgivaren. På en del arbetsplatser uppmuntras till fysiska aktiviteter med någon form av belöning. Något program finns inte, men väl en rekommendation om att friskvård är angeläget.

Länsarbetsnämnden i Jönköping
Rätt till en friskvårdstimma i veckan. Arbetsgivaren subventionerar olika aktiviteter, t ex buss till Tjejmilen i Stockholm, resor och förtäring vid länsmästerskapet i bordtennis samt ibland startavgifter vid lokala gruppaktiviteter som Vårruset i Jönköping.

Teracom
Rätt till en friskvårdstimma i veckan. Gympa, innebandy m m anordnas samt massage. Träningsoverall eller liknande delas ut     ungefär vart tredje år. Arbetsgivaren ”sponsrar” med kläder vid vissa tävlingar, t ex Drakbåtsrodden. Gratis frukt på jobbet finns. Kostnader för gemensamma kulturaktiviteter subventioneras också, t ex museibesök och operabesök.

Polisväsendet
Flertalet på Rikspolisstyrelsen har rätt till en friskvårdstimma i veckan. Gympahall, simhall och styrketräningshall med instruktörer finns. Stockholmspolisen har egen idrottsförening med mängder av aktiviteter som basket, bandy, schack, skytte, m m. Arbetsgivarens inställning är positiv, och blir ”bättre och bättre”. Inom styrelsen bestämmer byråcheferna reglerna för friskvården och i övrigt är det länspolischeferna

Posten i Sverige AB
En friskvårdstimma i veckan förekommer, mest vid större arbetsplatser (terminaler) där man oftast också har egen motionsanläggning. Avtal finns med företag för gympa, simning m m. Den som köper kort till dessa aktiviteter får ersättning med vad som skattemässigt är tillåtet. Egen idrottsförening finns och Postmästerskap anordnas i en rad grenar. Frukt på jobbet förekommer.

Riksskatteverket
Rätt till en friskvårdstimma i veckan på betald arbetstid. Den som köper kort för gympa, simning, styrketräning och liknande får ersättning med upp till 1 000 kronor per år. Egna aktiviteter som ordnas av de anställda är bl a korpfotboll, innebandy och badminton. Arbetsgivaren ger vissa bidrag till detta. Fruktkorg på jobbet förekommer.

Folkens museum Etnografiska
En friskvårdstimma per vecka på betald arbetstid. Ibland kan man få massage på jobbet, subventioneras av arbetsgivaren genom att man får den på arbetstid. Nyligen har skyddskommittén beslutat att man inom hela den nya myndigheten ska få ersättning med upp till 1 000 kronor per år för gympakort eller liknande.

Umeå universitet
Rätt till en friskvårdstimma per vecka. Ersättning med 400 kronor per termin för gympakort och liknande. Universitetet har egen motionsanläggning med möjligheter till gympa, styrketräning, simning m m. En egen idrottsförening finns. Gratis frukt förekommer på vissa institutioner.

Vägverket
Inom verket finns en Fritidsförening, som administreras av huvudkontoret. Ute i landet finns lokala föreningar. Centralt anordnas olika verksmästerskap, bl a i golf och skidor. För de Växjöanställda gäller att om man är fem eller fler som t ex vill gympa betalar arbetsgivaren lokalhyran. Arbetsgivaren brukar också betala kostnaden för dem som deltar i t ex Vårruset.

Sveriges Lantbruksuniversitet
De anställda kan välja mellan följande tre alternativ: 1) Rätt till en friskvårdstimma i veckan på betald arbetstid eller 2) ersättning för motionskort med högst 1 000 kronor per år eller 3) få frilufts/motionsplagg med myndighetens logo för högst 1 000 kronor per år. Hämtat från aktuell hemsida med rubriken ”Med glädje och spänst i lantbrukets tjänst”.
   
De passiva ”problemet”. I några av kontakterna med ST-facken nämndes att det ibland sågs som ett ”problem” att det var samma personer som använde friskvårdsaktiviteterna.
Ulf Åhlstedt, ombudsman på OFR och med stor erfarenhet av friskvårdsfrågor, ger den här definitionen på friskvård: ”Aktiviteter som syftar till att bibehålla eller utveckla hälsan.” För att bibehålla denna krävs träning och åter träning, för att utveckla den krävs att man börjar träna. ”Problemet” är alltså inte att de aktiva är aktiva, ”problemet” är att de passiva förblir passiva.

Fotnot:

Personalvårdsförmån är skattefri om den är av enklare slag, av mindre ekonomiskt värde samt erbjuds all personal. Riksskatteverket accepterar idag ersättningar upp till 2 000 kronor utan förmånsbeskattning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA