Kriminalvårdaren Ingela Tomasson fick psykologhjälp när hennes dotter fick en psykos och hon själv krisade. »Jag hade ett väldigt stort stöd av de samtalen under den första månaden när det var riktigt jobbigt«, säger hon.
Bild: Jan Storm
Kriminalvårdaren Ingela Tomasson fick psykologhjälp när hennes dotter fick en psykos och hon själv krisade. »Jag hade ett väldigt stort stöd av de samtalen under den första månaden när det var riktigt jobbigt«, säger hon.

Erbjuder vardagshjälp för hela familjen

SÅ GJORDE VI: KRIMINALVÅRDEN2015-10-28

Nästan var tionde anställd i Kriminalvården utnyttjar möjligheten till gratis hjälp och rådgivning i frågor som rör hälsa, ekonomi och juridik. Även familjemedlemmar kan ringa jourtelefonen.

– Det var så lätt. Jag ringde ganska sent på kvällen och fick prata med en sköterska som slussade mig rätt.

För kriminalvårdaren Ingela Tomas­son blev Kriminalvårdens personalstöd Medhelp en livlina när hennes dotter plötsligt drabbades av en psykos och hon själv hamnade i kris. Bara någon dag eller två efter det första samtalet fick hon en psykologkontakt per telefon.

– Vi bestämde att hon skulle ringa mig en gång i veckan en viss tid. Jag hade ett väldigt stort stöd av de samtalen under den första månaden när det var riktigt jobbigt. Hon var varm och jag kände mig trygg. Hon följde med tills jag kände att livet fungerade igen.

Kriminalvårdaren Robert Nilsson använde också Medhelps psyko­logstöd, i samband med en stress­relaterad depression. Han träffade en psykolog fem gånger, vilket är det maximala antalet besök som stödfunktionen erbjuder. När han kände att han behövde mer sade arbets­givaren nej till ytterligare ekonomiskt stöd för det.

– Det var ett bra stöd när jag skulle ta mig igenom en svår period, men sedan fick jag fortsätta via vårdcentralen i stället. Det var synd, för jag tyckte att psykologen hjälpte mig mer.

Personalstödet har funnits för anställda i Kriminalvården och deras familjer i ett tiotal år.

– Frågorna rör till största delen privat­livet, det vanligaste är problem i parrelationen, berättar Elisabeth Sparring, HR-expert inom Kriminalvården. Det är inte lätt att få ihop livspusslet. Därnäst kommer frågor om fastigheter och boende.

De arbetsrelaterade frågorna gäller oftast arbetsrätt.

– Man vill kolla upp att arbetsgivaren sköter sig, säger hon.

Myndigheten betalar runt en miljon kronor per år för tjänsten – väl investerade pengar, anser Elisabeth Sparring.

– Om man mår bra hemma och på jobbet kan man fokusera på arbetet. Då går inte tankarna till ekonomi och familj, eller den där trädgrenen som hänger över från grannen. Och vi i Kriminalvården är väldigt bra på att utnyttja den här möjligheten.

Årligen använder runt nio procent av Kriminalvårdens anställda den upphandlade tjänsten från företaget Medhelp. Genomsnittet bland Medhelps kunder är fyra procent.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA