»Jag har nytta av det jag har lärt mig både på jobbet och privat«, säger Susanne Pettersson-Graff, till vänster. Hon, Patrik Vikström och Ann-Catrine Ekberg är nöjda med hur självledarskapet fungerar.
Bild: Per Sandberg
»Jag har nytta av det jag har lärt mig både på jobbet och privat«, säger Susanne Pettersson-Graff, till vänster. Hon, Patrik Vikström och Ann-Catrine Ekberg är nöjda med hur självledarskapet fungerar.

»Man ska se sig själv som en sektionschef«

SÅ GJORDE VI: ARBETSFÖRMEDLINGEN 2016-05-03

På Arbetsförmedlingen ska medarbetare och chefer utveckla sitt självledarskap. Det handlar om att ta ansvar för sina egna handlingar, sin personliga utveckling och utvecklingen av helheten. »Varje medarbetare ska se sig själv som en sektionschef«, säger Patrik Vikström, chef på Arbets­förmedlingen i Eskilstuna och Strängnäs.

Inom Arbetsförmedlingen pågår ett förändringsarbete, och en del i det är att medarbetarna ska utveckla vad man kallar för självledarskap. ST-medlemmen Ann-Catrine Ekberg, arbetsförmedlare i Eskilstuna, tycker att det är mycket som egentligen är självklart:

– För mig betyder självledarskap att jag tar ansvar för mitt arbete och min situation men även försöker se till helheten.

Ann-Catrine Ekberg uppfattar det som att man inte ska vänta på att chefen säger till utan att medarbetarna ska ta egna initiativ för verksamhetens bästa.

– Jag har till exempel bjudit in hela kontoret till information om arbetslöshetsförsäkringen eftersom jag tyckte det var viktigt att sprida kunskap om den.

På kontoren i Eskilstuna och Strängnäs är självledarskap inte någon nyhet. De båda kontorens chef Patrik Vikström introducerade begreppet redan för två år sedan:

– Redan då upplevde jag att många medarbetare var positiva, säger Susanne Pettersson-Graff, sektionsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen i regionen.

Hon tycker att självledarskapet har gett en annan sorts kompetensutveckling än »det vanliga paketet« med kurser eller föreläsningar.

– Det har gett mig en personlig utveckling och jag har nytta av det jag har lärt mig både på jobbet och privat.

De signaler Susanne Pettersson-Graff har fått är att medarbetarna upplever att självledarskapet har bidragit till mer arbetsglädje och högre i tak. Däremot har det inte fått någon effekt på sjuktalen.

Den största förändringen, säger hon, märker hon på cheferna och i samverkan mellan parterna:

– Vi har en mycket mer positiv och öppen dialog. Cheferna tar emot våra argument på ett helt annat sätt, vi upplever att arbetsgivaren lyssnar på vad vi har att säga.

Patrik Vikström säger att själv­ledarskap handlar om att ta hand om människors kompetens och ge dem förutsättningar för att lyckas.

En viktig del i självledarskapet är att sätta sig in i helheten och gå från att bara ta ansvar för sin del till att ta ansvar för hela verksamheten, menar
han.

– Det kan gnissla lite när varje medarbetare ska växla upp i den här nya rollen. Jag brukar säga att man ska se sig själv som en sektionschef som samverkar med sin chef. Och leda genom att uppmuntra varandra oavsett om man är chef eller medarbetare.

En annan viktig del i självledar­skapet är att fånga upp händelser i omvärlden.

– Vi måste vara mer offensiva och släppa lös kreativiteten. Då utvecklar man sitt eget personliga ledarskap samtidigt som det blir mycket roligare att gå till jobbet. Jag tycker att känslan på arbetsplatsen är att energin har ökat och att det bubblar mera, säger Patrik Vikström.

Vägen till självledarskap

  • Ta ansvar för dina handlingar och tro på din egen förmåga.
  • Vänta inte på att någon ska säga åt dig vad du ska göra.
  • Försök att bidra till helheten.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA