Personalens engagemang gjorde flytten lyckosam

SÅ GJORDE VI: ENERGIMYNDIGHETEN2018-02-13

Från traditionella korridorer till luftiga hallar med ståbord, soffgrupper och gungor. För att Energimyndighetens flytt skulle bli så bra som möjligt fick alla anställda som ville vara med och planera.

Av:  Fatima Grönblad

I Energimyndighetens tidigare lokaler i Eskilstuna var mötesrummen ofta fullbokade. Samtidigt stod många kontorsplatser dagligen tomma som en följd av att medarbetare kan välja att arbeta mobilt, det vill säga på annan plats.

I sökandet efter mindre och bättre anpassade lokaler föll valet på en byggnad som tidigare inrymde ett gjuteri.

Sedan flytten i oktober förra året har de omkring 370 anställda en rad olika miljöer att välja mellan – de stora borden i projektzonen, och skrivbord med bildskärm i de öppna kontorslandskapen. Eller så kan man läsa i reflektionsrummet med rader av vita rislampor och fåtöljer i dämpade färger.

Den råa industrikaraktären med rymd, betong och tegel har kompletterats med lekfulla inslag: Pingis­bord, romerska ringar, gungor och möbler i klara färger.

– Det är jättehäftig atmosfär här! Det känns inte riktigt som att man jobbar inom offentlig sektor, säger STs sektionsordförande Lina Groth.

En stor förändring är att det inte finns några fasta platser, vare sig för enskilda eller för avdelningarna.

Flytten föregicks av förberedelser i en rad olika arbetsgrupper, där alla medarbetare som ville fick chans att delta. Lina Groth tror att det upplägget, i kombination med en lyhörd arbets­givare, har bidragit till att kontors­landskapet uppfattas i huvud­sak positivt bland medarbetarna. Att det finns möjlighet att jobba på distans påverkar också, tror hon.

Men de första veckorna var det lite rörigt, berättar Cecilia Broberg som är administrativ handläggare:

– Det tog ett tag innan man lärde sig hitta i lokalerna, framför allt att hitta varandra.

Efter hand har rutinerna satt sig. Cecilia Brobergs kolleger brukar sitta utspridda men är noga med att ses på fika varje dag.

– Vi har lärt oss att samordna oss med Skypen.

Lina Groths chef, Mikael Fjällström, brukar se till att sitta i samma område varje dag.

– Det känns viktigt att medarbetarna vet var jag är när de vill ta upp saker med mig fysiskt.

Mikael Fjällström konstaterar att han träffat många nya kolleger sedan flytten. Cecilia Broberg har samma upplevelse:

– När det var långa korridorer inter­agerade man inte, utan gick bara förbi. Nu sitter man granne med varandra och hejar och pratar, säger hon.

Myndigheten har lagt ned mycket jobb på energieffektiva lösningar, som duschvatten som renas och åter­används. Även kring inventarierna finns ett miljötänk – exempelvis har skrivbord fått nya skivor.

Nu följs förändringarna upp, bland annat genom samverkansmöten där företrädare från fack och arbetsgivare är med.

– Det är viktigt att inte släppa frågan, utan att stötta folk i att hitta sin plats i det nya, säger Lina Groth.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA