Huvudskyddsombudet Christer Hansson och Josefine Gustafsson uppskattar satsningen på arbetsmiljön. »Man lyssnar på oss och stämmer hela tiden av aktivi­tets­planer och åtgärder, säger Josefine Gustafsson.
Bild: Ulla-Carin Ekblom
Huvudskyddsombudet Christer Hansson och Josefine Gustafsson uppskattar satsningen på arbetsmiljön. »Man lyssnar på oss och stämmer hela tiden av aktivi­tets­planer och åtgärder, säger Josefine Gustafsson.

Systematisk satsning gav sänkta sjuktal

SÅ GJORDE VI: ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-11-17

På Arbetsförmedlingen i Lindes­berg har sjukfrånvaron sjunkit och ligger under snittet på myndigheten. Det beror till stor del på att det syste­matiska arbetsmiljö­arbetet numera tas på allvar, säger huvudskyddsombudet Christer Hansson.

Inom Arbetsförmedlingen låg sjukfrånvaron i snitt på 6,7 procent från januari 2014 till och med juli 2015. Men på Arbetsförmedlingen i Lindesberg är snittet 4,4 procent.

Tidigare hade kontoret en högre sjukfrånvaro och en sämre arbets­miljö. För några år sedan var det så illa att Christer Hansson gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Men nu har vi engagerade chefer så arbetsmiljöarbetet har fått sig en skjuts framåt, säger han.

Nu ligger Arbetsförmedlingen i Lindes­­­berg nära målet för hela myndig­heten som är på 4 procent.

Christer Hansson anser att den främsta framgångsfaktorn är att jobba med det systematiska arbetsmiljö­arbetet och att samverkan mellan parterna fungerar.

– Det är inte svårare än så.

Arbetsmiljöplanen är uppe på i stort sett varje arbetsplatsträff, medarbetarna är införstådda med vilka aktiviteter och åtgärder som planeras inom ramen för den, de känner till när olika ronder utförs och hur planeringen för arbetsmiljöåret i stort ser ut.

Man följer också upp varenda incident­rapport och vill utveckla riskbedömningarna inför förändringar.

– Vi försöker undanröja saker som vi kan bli sjuka av. Vi satsar på att många ska vara på kontoret, för om det är hög närvaro blir arbetet lättare för alla som är på jobbet.

ST-medlemmen Josefine Gustafsson håller med om att det är ordning och reda på det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Man lyssnar på oss och stämmer hela tiden av aktivitetsplaner och åtgärder.

Hon är själv hälsoinspiratör och tycker att det förebyggande arbetet tas på stort allvar, så att man inte bara tar tag i symptomen. Hon får vara med i samverkan mellan parterna och planera olika aktiviteter.

Tina Hynne, en av två sektions­chefer, säger att en bra arbetsmiljö också bidrar till att nå verksamhetens mål.

– Mår man inte bra själv är det svårt att hjälpa andra.

Mellan medarbetarundersökningarna görs »temperaturmätningar« och cheferna har individuella dialoger om exem­pelvis stress.

– Men det viktigaste för mig som chef är att lyssna, närvara och samtala – att medarbetaren blir sedd av sin chef i form av personenkäter.

Två enkla råd

  • Arbeta aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet – det behöver inte vara svårare än så! Se till att medarbetarna förstår hur det går till.
  • Det är viktigt att cheferna tar initiativ i arbetet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA