Tecknen som visar att du behöver återhämtning

RÅD OM JOBBET: ÅTERHÄMTNING2018-12-11

Att vara lite trött efter arbetsdagen är naturligt. Men känner du dig varje dag dränerad på energi får du kanske inte tillräcklig återhämtning på jobbet. Ett test kan visa om du riskerar ohälsa – och vad du i så fall bör förändra i din arbetssituation.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Forskning visar att förhöjd trötthet efter arbetet ökar risken för sjukskrivning. Brist på återhämtning kan leda till sömnbesvär och muskelvärk och i förlängningen till hjärt- och kärlsjukdom och utmattningssyndrom, förklarar Kerstin Wentz, psykolog och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitets­sjukhuset i Göteborg.

– Därför är det så viktigt att det här problemet uppmärksammas både av den enskilde anställde och i arbetslivet i stort, säger hon.

I sin forskning har hon funnit att hälsan påverkas positivt om du kan styra över din arbetssituation. Det ger motivation och energi. Det sociala stödet på arbetsplatsen har också stor betydelse.

– Det kan fungera som en motvikt mot en stressig arbetsmiljö.

Lina Ejlertsson vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet forskar om återhämtning på arbetet. Hennes forskning visar att återhämtning har ett starkt samband med den självskattade hälsan.

– Anställda ska inte känna sig helt slutkörda och behöva gå hem och vila för att orka med jobbet nästa dag, säger hon.

Lina Ejlertsson har intervjuat personal i primärvården för att ta reda på vad begreppet återhämtning innebär för dem. De lyfter fram tre faktorer:

  • Variation i arbetet – både vad gäller uppgifter, tempo och plats.
  • Gemenskap – att relationen mellan kolleger är bra och att samarbetet fungerar, att man ger varandra uppskattning.
  • Hanterbarhet – kontroll över arbetssituationen och möjlighet till påverkan samt  reflektion, att hinna avsluta en uppgift innan man påbörjar nästa.

– För tjänstemän kan mentalt krävande uppgifter, som att ha flera tuffa klientkontakter i rad eller att fatta beslut efter beslut, behöva brytas av med rutinartade sysslor. Har du inte möjlighet till det kanske du kan gå undan en stund, säger Lina Ejlertsson.

Precis som Kerstin Wentz framhåller hon också att det sociala sammanhanget kan ge återhämtning.

– Hinner du reflektera över saker och bolla idéer med kolleger kan negativa tankebanor stoppas och arbets­bördan känns lättare.

Något som deltagarna i Lina Ejlertssons studie fick pröva och gillade var att ge varandra positiv feedback. De sade också att lite småprat och skratt med kolleger behövs och att aktiviteter som lunchpromenader kan skapa sammanhållning. Men det ska vara frivilligt att delta.

– Som anställd måste du också ha rätten att påverka. Annars känner du dig hjälplös, säger Lina Ejlertsson.

På arbetsplatsmöten måste det finnas utrymme för personalen att berätta om det som är stressigt och besvärligt, understryker Lina Ejlertsson. Utvecklingsdagar för diskussion om hur prob­lem som kan uppstå ska lösas kan ge energi.

Kerstin Wentz har tillsammans med forskarkolleger utvecklat ett testverktyg som mäter en persons behov av återhämtning efter arbetet. Det bygger på en studie där 1 300 personer från olika yrkesgrupper har fått svara på frågor om arbetsförhållanden, möjlighet till återhämtning och trötthet efter jobbet.

– Studien visar att kvaliteten på jobbet har stor betydelse för att inte bli alltför trött, oavsett vilket yrke du arbetar inom. Därför är det så viktigt att du kan göra ett bra jobb. Inför en arbets­dag ska du känna dig full av kraft och kunna se med intresse på dina arbets­uppgifter, säger Kerstin Wentz.

Det test som studien resulterat i finns nu tillgängligt för alla på webben och kan användas för att skatta hur trött du är efter jobbet och vilken återhämtning som är möjlig under arbetsdagen. Testet innehåller 26 frågor och resultatet visas som ett trafikljus.

du kan göra testet själv och därmed få en bild av din egen situation. Det kan också användas av arbetsgivare och fack för att låta en hel arbetsgrupp svara anonymt, för att få en övergripande bild av situationen.

– Före en sådan mätning ska det finnas en överenskommelse om att göra något åt de brister i arbetsmiljön som kan komma fram, säger Kerstin Wentz.

Rött ljus i testet signalerar en ökad risk för ohälsa.

Gult ljus är en varning. Det kan handla om att arbetsbelastningen är för hög, vilket kan innebära en risk för hälsan. Gult ljus kan också bero på att tröttheten hör ihop antingen med faktorer i privatlivet eller med arbetsförhållanden som testet inte mäter.

Grönt ljus visar att din arbetsbelastning är rimlig och återhämtningen tillräcklig.

– Testet ger ett gränsvärde för hur trött du kan vara utan att riskera att drabbas av sjukdom. Om testet visar att din arbetssituation är orimlig och din trötthet oroande hög är första steget att ta upp det med din chef, och det kan vara nödvändigt att prata med ditt skyddsombud, säger Kerstin Wentz.

4 tecken som visar att du behöver mer återhämtning

Så kan ett förhöjt återhämtningsbehov märkas:

  •  Du känner dig överbelastad och saknar energi efter arbetsdagen.
  •  Du är lättirriterad.
  •  Du vill dra dig undan från andra.
  •  Du sover dåligt, får huvudvärk eller visar andra symtom på ohälsa.

Testa ditt behov av återhämtning

Testet »Behov av återhämtning efter arbetet« består av 26 frågor om bland annat arbetsbelastning, återhämtningsmöjlighet och psykisk arbetsmiljö. Testet har utvecklats vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitets­sjukhuset i Göteborg.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA