Urvete med extra näring

PÅ JOBBET: HÄLSOTIPSET2005-10-18

Sugen på att baka ett fylligt, saftigt och smakrikt matbröd? Dinkelmjöl, ett både gott och nyttigt alternativ till vanligt vetemjöl, har blivit alltmer populärt.

Dinkel är ett slags urvete som vårt vanliga vetemjöl härstammar från. Arkeologiska utgrävningar visar att människan i tusentals år använt det som baslivsmedel. I Sverige odlades dinkel redan på stenåldern. Numera odlas det ekologiskt i allt större skala på Gotlands kalkrika jordar.

Det extra kraftiga fröskalet skyddar mot svampangrepp och behöver inte besprutas. Rötterna går djupt ner i marken och har lätt att ta till sig näring i jorden utan konstgödning. Det gör att dinkel är rikt på protein, fibrer, B-vitaminer och mineraler.

Bra i soppa

Vanligt vetemjöl kan i de flesta fall bytas ut mot dinkel. Eftersom dinkel är något dyrare kan du välja att använda hälften dinkel och hälften vetemjöl. Det går också att använda i annan matlagning. I Italien används ofta hel dinkel i soppor och grytor med lamm, grönsaker och tomat.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA