Aldrig har så få fått sjukersättning

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2020-02-19

Antalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.

Sjukersättning kan enligt reglerna beviljas den som har stadigvarande nedsatt arbetsförmåga på minst en fjärdedel av arbetstiden. Den som är tillfälligt sjuk ska i stället få sjukpenning som regelbundet måste sökas på nytt.

5 478 personer beviljades sjukersättning förra året, visar den senaste statistiken från Försäkringskassan, skriver Arbetet. Det är 56 färre än året innan, och den lägsta siffran sedan sjukersättningen infördes 2003, då den ersatte den tidigare förtidspensionen. Sedan 2014 har antalet personer som beviljats sjukersättning mer än halverats, trots att reglerna inte förändrats under perioden.

”Vägen till sjukersättning är mer eller mindre stängd. Det understryker det vi tidigare sagt: Man behöver göra en översyn av sjukersättningen och aktivitetsersättningen”, säger Robert Sjunnebo, chef på försäkringsenheten på LO-TCO Rättsskydd, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA