Arbetsgivarverket vill ha nollavtal

AVTAL2009-11-12

”Oseriöst, tröttsamt och traditionellt!” Det är ST-ordföranden Annette Carnhedes omdöme om Arbetsgivarverkets krav på nollavtal.

I dag har Arbetsgivarverket ett möte där man bestämmer ramarna inför avtalsförhandlingarna för kommande treårsperiod. Förhandlingschefen Monica Dahlbom säger till Svenska Dagbladet att man vill att det ska vara ”sifferlöst över hela linjen”.

Redan inför den föregående avtalsrörelsen gick Arbetsgivarverket ut med att det centrala avtalet på myndigheterna ska vara sifferlöst – det vill säga inte innehålla några pengar eller procentsatser. Lönerna skulle avgöras lokalt.

Parterna enades till slut om ett avtal som ska ge minst 10,2 procent under treårsperioden 2007 – 2009.

– Vem blir förvånad, säger Annette Carnhede om dagens utspel. I varje avtalsrörelse får vi höra att det inte finns några pengar.

I stället för att begära nollavtal borde man se till att det finns förutsättningar att rekrytera kompetent personal, anser hon.

– Det är särskilt uppseendeväckande att arbetsgivaren går ut med att det saknas pengar när pris- och löneomräkningen ser ut att bli tre gånger så stor som förra gången vi förhandlade.

Omräkningstalet är en uppräkning av myndigheternas anslag som baseras på tidigare års löner och priser inom den privata sektorn.

Under innevarande avtalsperiod har omräkningstalet varit historiskt lågt.

Men enligt regeringens prognos i budgetpropositionen blir omräkningstalet betydligt högre 2010 – 2012.

Svenska Dagbladet skriver att Arbetsgivarverket dela ut en egen prognos inför dagens möte. I den ska man ha kommit fram till att omräkningstalet sjunker efter 2010 för att vara nere på 0 år 2012.

ST Press har inte nått Monica Dahlbom för att få en förklaring till hur man räknat fram de siffrorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA