Arbetsmarknadsinsatser klart överskattade

ARBETSMARKNAD2018-05-09

Antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser har konsekvent överskattats. Det kommer Riksrevisionen fram till i en granskning av insatser under åren 2006 till 2015.

Mellan åren 2006–2015 överskattade regeringarna systematiskt antalet framtida deltagare i nya arbetsmarknadspolitiska insatser. Det har lett till att Arbetsförmedlingens resurser har utnyttjats på ett ineffektivt sätt och ökat risken för felprioriteringar, enligt Riksrevisionens granskning.

Riksrevisionen har granskat 23 arbetsmarknadspolitiska insatser som införts under åren 2006–2015. Enligt granskningen har skillnaderna mellan regeringarnas bedömningar och det verkliga deltagarantalet i insatserna varit stort. Skillnaderna har dessutom ökat över tid.

”Tre gånger av fyra var deltagarantalet mindre än hälften av vad regeringen bedömde på förhand”, förtydligar Riksrevisionens projektledare Yvonne Thorsen i ett pressmeddelande.

De systematiska överskattningarna har varit en av anledningarna till att Arbetsförmedlingen vissa år lämnat tillbaka så mycket som en tredjedel av sina anslag för arbetsmarknadspolitiska program och insatser. Under åren 2008–2016 har årligen i genomsnitt 1,2 miljarder kronor av anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser inte använts.

”Att överskatta hur många som kommer att delta i insatserna riskerar att leda till felprioriteringar i budgetarbetet och att stora resurser läggs på insatser med få deltagare. Missbedömningar av hur lång tid det tar att starta en insats kan dessutom leda till att arbetssökande inte får hjälp i tid”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att systematiskt ta hänsyn till faktorer som tidigare visat sig påverka deltagarantalet och dokumentera sina antaganden och analyser för att möjliggöra en uppföljning. Regeringen bör också redovisa förväntat antal deltagare i insatserna samt säkerställa att det i efterhand går att följa hur många personer som deltagit, anser Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA