Annons:
Nazife Bayrak Tosu är säker på att arbetsgivaren utnyttjar tillfället till att göra sig av med obekväma personer. Bild: Tomas Thorén
TURKIET
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

Avstängd från jobbet efter kuppförsöket

»Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare«, säger Nazife Bayrak Tosu. Hon är en av tiotusentals stats­anställda som stängts av från sina jobb i Turkiet efter att delar av militären försökt gripa makten i en statskupp.

– Min arbetsgivare ringde till mig klockan elva en fredagskväll. Jag fick höra att mitt namn stod med på en lista som skickats från inrikesministeriet, säger Nazife Bayrak Tosu.

Måndagen därpå kom hon inte in på stadskontoret i Istanbul där hon arbe­tat i mer än 26 år. Passerkortet var spärrat.

– Det är så hänsynslöst grymt. Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare. Jag får inte ens veta varför.

Nazife Bayrak Tosu är en av över 80 000 statsanställda som drabbats av utrensningarna efter kuppförsöket i Turkiet. Hon har tagits ur tjänst på grund av svepande anklagelser om samröre med kuppmakarna.

När Publikt träffar henne över en kopp kaffe i närheten av hennes gamla arbetsplats blir hon uppriven när hon ska dra allt som hänt en gång till.

– Se själv här, säger Nazife Bayrak Tosu och visar dokumentet som med torrt byråkratiskt språk förklarar att hon utreds för samröre med Gülen­rörelsen, eller »den parallella staten«, som den kallas i dokumentet. En olaglig organisation i Turkiet.

Dokumentet är inte unikt för Nazife Bayrak Tosu, utan ser precis likadant ut för alla som suspenderats inom polis, domstolar, departement och statliga utbildningsinstitutioner.

I övrigt har ingen motivering eller bevis presenterats för Nazife Bayrak Tosu. Hon har i nuläget inte heller möjlighet att överklaga beslutet.

– Jag står helt maktlös inför de här vansinniga anklagelserna, säger hon.

Turkiets regering menar att utrensningarna är nödvändiga. Motiveringen är att Gülenrörelsens anhängare utgör ett akut hot mot nationen.

Den muslimska predikanten Fethul­lah Gülen, rörelsens ledare som lever i självvald exil i USA, anklagas för att ligga bakom kuppförsöket som chocka­de hela världen 15 juli. Omkring 240 människor dödades och parlamentet i Ankara bombades då delar av militären försökte gripa makten i Turkiet.

– Det är absurt. Jag har alltid kritiserat Gülenrörelsen och hur regeringspartiet AKP under många år lät dem blomstra i statliga institutioner. Nu anklagas jag alltså för att ha samröre med dem, säger Nazife Bayrak Tosu upprört.

Själv är hon övertygad om att de som sammanställt listorna har tagit tillfället i akt att också göra sig av med personer som anses obekväma. Nazife Bayrak Tosu är kurd och tillhör den reli­giösa minoriteten aleviter. Hon är en frispråkig kvinna med en modern livsstil som ligger i öppen konflikt med arbetsgivaren.

– Jag är för annorlunda helt enkelt. Icke önskvärd eftersom jag inte uppfyller kriterierna för den profil som rege­ringen helst vill se bland personalen i statsförvaltningen, säger Nazife Bayrak Tosu.

Hon är långtifrån ensam om att känna sig orättvist bestraffad. Minst 280 medlemmar i Kesk, de offentlig­anställdas fackliga centralorganisation, har tagits ur tjänst i samband med utrensningarna.

På fackets kontor i centrala Istanbul pratar tre fackligt aktiva i munnen på varandra om medlemmar som råkat illa ut.

– De här processerna är fullkomligt regelvidriga. Ingen ska bestraffas så här godtyckligt utan att få veta varför. Det strider både mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Turkiets egen grundlag, säger Fadime Kavak, talesperson för Kesk i Istanbul.

Förutom bristerna i rättssäkerheten menar Fadime Kavak att det är ofattbart att Kesks medlemmar pekas ut för samröre med Gülenrörelsen.

Saadet Özsoy, representant för en av organisationens lokala arbetsplatsklubbar i Istanbul, håller med:

– Vi känner våra medlemmar och vet att det är struntprat. Vi är ett progressivt fackförbund som värnar om trygga arbetsvillkor och minoriteters rättigheter. Det går på tvärs mot vår natur att ha samröre med en religiöst konservativ rörelse.

Fadime Kavak säger att Kesk under många år kritiserat att personer anställs på grund av sin politiska eller religiösa tillhörighet. På turkiska finns till och med ett särskilt ord som beskriver det här, kadrolasmak.

– Det är uppenbart att oskyldiga kastas med i den stora säcken där alla kollektivt pekas ut som syndabockar. Det skapar ett skräckvälde på arbetsmarknaden där alla drar sig för att på något sätt sticka ut eller höja rösten, säger Fadime Kavak.

Statstjänstemannen Nazife Bayrak Tosu dricker upp koppen med turkiskt kaffe. Hon vänder den lilla koppen upp och ned, ett sätt att spå framtiden enligt traditionen.

– Om jag är hoppfull inför fram­tiden? Nej. Jag hoppas såklart, men tror inte att jag får gå tillbaka till jobbet.

Frågan kommer så småningom att avgöras av en kommission som ska tillsättas av inrikesministeriet. Turkiets premiärminister Binali Yıldırım har tillstått att oskyldiga kan ha drabbats av utrensningarna och säger att de oskyldiga kommer att få gå tillbaka till sina arbeten då kommissionerna är färdiga med sina utredningar.

– Det låter ju fint. Men det här har varit en godtycklig häxjakt redan från början, så jag har inte mycket förtroende för att utredningarna kommer att gå rätt till, säger Nazife Bayrak Tosu.

Under tiden går hon hemma med två tredjedelar av lönen. Hon har två barn i skolåldern och det tär på familjens ekonomi. Nazife Bayrak Tosu säger att det är svindlande att tänka på hur många människor och familjer som drabbats på ett liknande sätt.

Men hon säger att den värsta oron i hennes fall inte handlar om försörjning, utan också om omgivningens reaktioner.

– Kommer mina barn få höra i skolan att deras mamma anklagas för att vara en förrädare? frågar sig Nazife Bayrak Tosu.

Även fackföreningsrörelsen har en tuff tid framför sig i Turkiet, tror Kesks Fadi­me Kavak. Hon har mött medlemmar som uttrycker rädsla för att drabbas och tror att medlemstalen kan komma att dala.

– Undantagstillståndet i kombination med den uppeldade stämningen ger regeringen i praktiken frikort att kringgå alla regler på arbetsmarknaden. Vårt uppdrag, att bemöta den enskildas utsatthet genom att stå enade, är därför viktigare än någonsin, säger hon.

240 dödades vid kuppförsöket
  • Den 15 juli försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Kuppmakarna bombade parlamentet i Ankara med stridsflygplan.
  • Regeringen pekar ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppen. Undantagstillstånd har införts och Europakonventionen om mänskliga rättigheter är tillfälligt upphävd.
  • Mer än 80  000 statsanställda har tagits ur tjänst, på grund av misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Av dem är mer än 20  000 lärare, lika många har administrativa arbetsuppgifter för utbildningsministeriet och närmare 10  000 är anställda under inrikesministeriet. Inom rättsväsendet har 3  500 personer stängts av.
Bli den första att tycka till!
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.