Annons:
Nazife Bayrak Tosu är säker på att arbetsgivaren utnyttjar tillfället till att göra sig av med obekväma personer. Bild: Tomas Thorén
TURKIET
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

Avstängd från jobbet efter kuppförsöket

»Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare«, säger Nazife Bayrak Tosu. Hon är en av tiotusentals stats­anställda som stängts av från sina jobb i Turkiet efter att delar av militären försökt gripa makten i en statskupp.

– Min arbetsgivare ringde till mig klockan elva en fredagskväll. Jag fick höra att mitt namn stod med på en lista som skickats från inrikesministeriet, säger Nazife Bayrak Tosu.

Måndagen därpå kom hon inte in på stadskontoret i Istanbul där hon arbe­tat i mer än 26 år. Passerkortet var spärrat.

– Det är så hänsynslöst grymt. Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare. Jag får inte ens veta varför.

Nazife Bayrak Tosu är en av över 80 000 statsanställda som drabbats av utrensningarna efter kuppförsöket i Turkiet. Hon har tagits ur tjänst på grund av svepande anklagelser om samröre med kuppmakarna.

När Publikt träffar henne över en kopp kaffe i närheten av hennes gamla arbetsplats blir hon uppriven när hon ska dra allt som hänt en gång till.

– Se själv här, säger Nazife Bayrak Tosu och visar dokumentet som med torrt byråkratiskt språk förklarar att hon utreds för samröre med Gülen­rörelsen, eller »den parallella staten«, som den kallas i dokumentet. En olaglig organisation i Turkiet.

Dokumentet är inte unikt för Nazife Bayrak Tosu, utan ser precis likadant ut för alla som suspenderats inom polis, domstolar, departement och statliga utbildningsinstitutioner.

I övrigt har ingen motivering eller bevis presenterats för Nazife Bayrak Tosu. Hon har i nuläget inte heller möjlighet att överklaga beslutet.

– Jag står helt maktlös inför de här vansinniga anklagelserna, säger hon.

Turkiets regering menar att utrensningarna är nödvändiga. Motiveringen är att Gülenrörelsens anhängare utgör ett akut hot mot nationen.

Den muslimska predikanten Fethul­lah Gülen, rörelsens ledare som lever i självvald exil i USA, anklagas för att ligga bakom kuppförsöket som chocka­de hela världen 15 juli. Omkring 240 människor dödades och parlamentet i Ankara bombades då delar av militären försökte gripa makten i Turkiet.

– Det är absurt. Jag har alltid kritiserat Gülenrörelsen och hur regeringspartiet AKP under många år lät dem blomstra i statliga institutioner. Nu anklagas jag alltså för att ha samröre med dem, säger Nazife Bayrak Tosu upprört.

Själv är hon övertygad om att de som sammanställt listorna har tagit tillfället i akt att också göra sig av med personer som anses obekväma. Nazife Bayrak Tosu är kurd och tillhör den reli­giösa minoriteten aleviter. Hon är en frispråkig kvinna med en modern livsstil som ligger i öppen konflikt med arbetsgivaren.

– Jag är för annorlunda helt enkelt. Icke önskvärd eftersom jag inte uppfyller kriterierna för den profil som rege­ringen helst vill se bland personalen i statsförvaltningen, säger Nazife Bayrak Tosu.

Hon är långtifrån ensam om att känna sig orättvist bestraffad. Minst 280 medlemmar i Kesk, de offentlig­anställdas fackliga centralorganisation, har tagits ur tjänst i samband med utrensningarna.

På fackets kontor i centrala Istanbul pratar tre fackligt aktiva i munnen på varandra om medlemmar som råkat illa ut.

– De här processerna är fullkomligt regelvidriga. Ingen ska bestraffas så här godtyckligt utan att få veta varför. Det strider både mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Turkiets egen grundlag, säger Fadime Kavak, talesperson för Kesk i Istanbul.

Förutom bristerna i rättssäkerheten menar Fadime Kavak att det är ofattbart att Kesks medlemmar pekas ut för samröre med Gülenrörelsen.

Saadet Özsoy, representant för en av organisationens lokala arbetsplatsklubbar i Istanbul, håller med:

– Vi känner våra medlemmar och vet att det är struntprat. Vi är ett progressivt fackförbund som värnar om trygga arbetsvillkor och minoriteters rättigheter. Det går på tvärs mot vår natur att ha samröre med en religiöst konservativ rörelse.

Fadime Kavak säger att Kesk under många år kritiserat att personer anställs på grund av sin politiska eller religiösa tillhörighet. På turkiska finns till och med ett särskilt ord som beskriver det här, kadrolasmak.

– Det är uppenbart att oskyldiga kastas med i den stora säcken där alla kollektivt pekas ut som syndabockar. Det skapar ett skräckvälde på arbetsmarknaden där alla drar sig för att på något sätt sticka ut eller höja rösten, säger Fadime Kavak.

Statstjänstemannen Nazife Bayrak Tosu dricker upp koppen med turkiskt kaffe. Hon vänder den lilla koppen upp och ned, ett sätt att spå framtiden enligt traditionen.

– Om jag är hoppfull inför fram­tiden? Nej. Jag hoppas såklart, men tror inte att jag får gå tillbaka till jobbet.

Frågan kommer så småningom att avgöras av en kommission som ska tillsättas av inrikesministeriet. Turkiets premiärminister Binali Yıldırım har tillstått att oskyldiga kan ha drabbats av utrensningarna och säger att de oskyldiga kommer att få gå tillbaka till sina arbeten då kommissionerna är färdiga med sina utredningar.

– Det låter ju fint. Men det här har varit en godtycklig häxjakt redan från början, så jag har inte mycket förtroende för att utredningarna kommer att gå rätt till, säger Nazife Bayrak Tosu.

Under tiden går hon hemma med två tredjedelar av lönen. Hon har två barn i skolåldern och det tär på familjens ekonomi. Nazife Bayrak Tosu säger att det är svindlande att tänka på hur många människor och familjer som drabbats på ett liknande sätt.

Men hon säger att den värsta oron i hennes fall inte handlar om försörjning, utan också om omgivningens reaktioner.

– Kommer mina barn få höra i skolan att deras mamma anklagas för att vara en förrädare? frågar sig Nazife Bayrak Tosu.

Även fackföreningsrörelsen har en tuff tid framför sig i Turkiet, tror Kesks Fadi­me Kavak. Hon har mött medlemmar som uttrycker rädsla för att drabbas och tror att medlemstalen kan komma att dala.

– Undantagstillståndet i kombination med den uppeldade stämningen ger regeringen i praktiken frikort att kringgå alla regler på arbetsmarknaden. Vårt uppdrag, att bemöta den enskildas utsatthet genom att stå enade, är därför viktigare än någonsin, säger hon.

240 dödades vid kuppförsöket
  • Den 15 juli försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Kuppmakarna bombade parlamentet i Ankara med stridsflygplan.
  • Regeringen pekar ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppen. Undantagstillstånd har införts och Europakonventionen om mänskliga rättigheter är tillfälligt upphävd.
  • Mer än 80  000 statsanställda har tagits ur tjänst, på grund av misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Av dem är mer än 20  000 lärare, lika många har administrativa arbetsuppgifter för utbildningsministeriet och närmare 10  000 är anställda under inrikesministeriet. Inom rättsväsendet har 3  500 personer stängts av.
Bli den första att tycka till!
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs ­medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.