Annons:
Nazife Bayrak Tosu är säker på att arbetsgivaren utnyttjar tillfället till att göra sig av med obekväma personer. Bild: Tomas Thorén
TURKIET
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

Avstängd från jobbet efter kuppförsöket

»Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare«, säger Nazife Bayrak Tosu. Hon är en av tiotusentals stats­anställda som stängts av från sina jobb i Turkiet efter att delar av militären försökt gripa makten i en statskupp.

– Min arbetsgivare ringde till mig klockan elva en fredagskväll. Jag fick höra att mitt namn stod med på en lista som skickats från inrikesministeriet, säger Nazife Bayrak Tosu.

Måndagen därpå kom hon inte in på stadskontoret i Istanbul där hon arbe­tat i mer än 26 år. Passerkortet var spärrat.

– Det är så hänsynslöst grymt. Efter att ha vigt hela mitt arbetsliv som tjänsteman åt den turkiska staten är jag plötsligt stämplad som förrädare. Jag får inte ens veta varför.

Nazife Bayrak Tosu är en av över 80 000 statsanställda som drabbats av utrensningarna efter kuppförsöket i Turkiet. Hon har tagits ur tjänst på grund av svepande anklagelser om samröre med kuppmakarna.

När Publikt träffar henne över en kopp kaffe i närheten av hennes gamla arbetsplats blir hon uppriven när hon ska dra allt som hänt en gång till.

– Se själv här, säger Nazife Bayrak Tosu och visar dokumentet som med torrt byråkratiskt språk förklarar att hon utreds för samröre med Gülen­rörelsen, eller »den parallella staten«, som den kallas i dokumentet. En olaglig organisation i Turkiet.

Dokumentet är inte unikt för Nazife Bayrak Tosu, utan ser precis likadant ut för alla som suspenderats inom polis, domstolar, departement och statliga utbildningsinstitutioner.

I övrigt har ingen motivering eller bevis presenterats för Nazife Bayrak Tosu. Hon har i nuläget inte heller möjlighet att överklaga beslutet.

– Jag står helt maktlös inför de här vansinniga anklagelserna, säger hon.

Turkiets regering menar att utrensningarna är nödvändiga. Motiveringen är att Gülenrörelsens anhängare utgör ett akut hot mot nationen.

Den muslimska predikanten Fethul­lah Gülen, rörelsens ledare som lever i självvald exil i USA, anklagas för att ligga bakom kuppförsöket som chocka­de hela världen 15 juli. Omkring 240 människor dödades och parlamentet i Ankara bombades då delar av militären försökte gripa makten i Turkiet.

– Det är absurt. Jag har alltid kritiserat Gülenrörelsen och hur regeringspartiet AKP under många år lät dem blomstra i statliga institutioner. Nu anklagas jag alltså för att ha samröre med dem, säger Nazife Bayrak Tosu upprört.

Själv är hon övertygad om att de som sammanställt listorna har tagit tillfället i akt att också göra sig av med personer som anses obekväma. Nazife Bayrak Tosu är kurd och tillhör den reli­giösa minoriteten aleviter. Hon är en frispråkig kvinna med en modern livsstil som ligger i öppen konflikt med arbetsgivaren.

– Jag är för annorlunda helt enkelt. Icke önskvärd eftersom jag inte uppfyller kriterierna för den profil som rege­ringen helst vill se bland personalen i statsförvaltningen, säger Nazife Bayrak Tosu.

Hon är långtifrån ensam om att känna sig orättvist bestraffad. Minst 280 medlemmar i Kesk, de offentlig­anställdas fackliga centralorganisation, har tagits ur tjänst i samband med utrensningarna.

På fackets kontor i centrala Istanbul pratar tre fackligt aktiva i munnen på varandra om medlemmar som råkat illa ut.

– De här processerna är fullkomligt regelvidriga. Ingen ska bestraffas så här godtyckligt utan att få veta varför. Det strider både mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Turkiets egen grundlag, säger Fadime Kavak, talesperson för Kesk i Istanbul.

Förutom bristerna i rättssäkerheten menar Fadime Kavak att det är ofattbart att Kesks medlemmar pekas ut för samröre med Gülenrörelsen.

Saadet Özsoy, representant för en av organisationens lokala arbetsplatsklubbar i Istanbul, håller med:

– Vi känner våra medlemmar och vet att det är struntprat. Vi är ett progressivt fackförbund som värnar om trygga arbetsvillkor och minoriteters rättigheter. Det går på tvärs mot vår natur att ha samröre med en religiöst konservativ rörelse.

Fadime Kavak säger att Kesk under många år kritiserat att personer anställs på grund av sin politiska eller religiösa tillhörighet. På turkiska finns till och med ett särskilt ord som beskriver det här, kadrolasmak.

– Det är uppenbart att oskyldiga kastas med i den stora säcken där alla kollektivt pekas ut som syndabockar. Det skapar ett skräckvälde på arbetsmarknaden där alla drar sig för att på något sätt sticka ut eller höja rösten, säger Fadime Kavak.

Statstjänstemannen Nazife Bayrak Tosu dricker upp koppen med turkiskt kaffe. Hon vänder den lilla koppen upp och ned, ett sätt att spå framtiden enligt traditionen.

– Om jag är hoppfull inför fram­tiden? Nej. Jag hoppas såklart, men tror inte att jag får gå tillbaka till jobbet.

Frågan kommer så småningom att avgöras av en kommission som ska tillsättas av inrikesministeriet. Turkiets premiärminister Binali Yıldırım har tillstått att oskyldiga kan ha drabbats av utrensningarna och säger att de oskyldiga kommer att få gå tillbaka till sina arbeten då kommissionerna är färdiga med sina utredningar.

– Det låter ju fint. Men det här har varit en godtycklig häxjakt redan från början, så jag har inte mycket förtroende för att utredningarna kommer att gå rätt till, säger Nazife Bayrak Tosu.

Under tiden går hon hemma med två tredjedelar av lönen. Hon har två barn i skolåldern och det tär på familjens ekonomi. Nazife Bayrak Tosu säger att det är svindlande att tänka på hur många människor och familjer som drabbats på ett liknande sätt.

Men hon säger att den värsta oron i hennes fall inte handlar om försörjning, utan också om omgivningens reaktioner.

– Kommer mina barn få höra i skolan att deras mamma anklagas för att vara en förrädare? frågar sig Nazife Bayrak Tosu.

Även fackföreningsrörelsen har en tuff tid framför sig i Turkiet, tror Kesks Fadi­me Kavak. Hon har mött medlemmar som uttrycker rädsla för att drabbas och tror att medlemstalen kan komma att dala.

– Undantagstillståndet i kombination med den uppeldade stämningen ger regeringen i praktiken frikort att kringgå alla regler på arbetsmarknaden. Vårt uppdrag, att bemöta den enskildas utsatthet genom att stå enade, är därför viktigare än någonsin, säger hon.

240 dödades vid kuppförsöket
  • Den 15 juli försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Kuppmakarna bombade parlamentet i Ankara med stridsflygplan.
  • Regeringen pekar ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppen. Undantagstillstånd har införts och Europakonventionen om mänskliga rättigheter är tillfälligt upphävd.
  • Mer än 80  000 statsanställda har tagits ur tjänst, på grund av misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Av dem är mer än 20  000 lärare, lika många har administrativa arbetsuppgifter för utbildningsministeriet och närmare 10  000 är anställda under inrikesministeriet. Inom rättsväsendet har 3  500 personer stängts av.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.
SäkerhetsriskerNyhetRättssäkerheten för de personer som av Säpo utpekas som säkerhetshot ifrågasätts i en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort. Varken de anklagade, deras juridiska ombud eller de myndigheter som ska döma får ta del av hela bevisningen.
SCBNyhetDen externa leverantör som samlar in data till SCBs arbetslöshetsstatistik har gjort fel som inneburit att ökningen av arbetslösheten överdrivits. ”Vi har identifierat att det är i den indatan som problemet ligger”, säger John Kling, enhetschef på SCB, till Publikt.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
REGERINGENNyhetOmlokalisering av myndigheter, inrättande av fler servicekontor och utveckling av tillitsbaserad styrning i staten. Det är ansvarsområden som hamnar på nya civilministern Lena Mickos, S, bord. ”Jag har haft mycket att göra med staten i mina tidigare roller”, säger hon till Publikt.
rättsväsendetNyhetInte en enda gång har en person lyckats få rätt efter överklagan när Säkerhetspolisen, Säpo, beslutat att personen utgör ett säkerhetshot. Det visar en genomgång som Ekot gjort kring lagen om särskild utlänningskontroll.
MigrationsverketNyhetTusentals överklaganden av beslut från Migrationsverket ligger i landets förvaltningsdomstolar. Striden handlar om statens ersättningar till kommunerna för kostnader för nyanlända.
VälfärdsbrottNyhetBidragsbrott och brott mot välfärdssystemen begås ofta av organiserad brottslighet. Den är komplex och svår att bekämpa, enligt en rapport om den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetST stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen sedan myndigheten avskedat en medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och åtalsanmält hen för fusk med tidrapportering. ST menar att det saknas skäl för uppsägning. ”Arbetsgivaren bör kontrollera varför någon med en känd diagnos inte dyker upp”, säger förbundets jurist Joakim Lindqvist.
ArbetsförmedlingenNyhetFackförbundet ST JO-anmäler Arbetsförmedlingen. Besluten att lägga ner 132 lokalkontor fattades inte på rätt nivå, hävdar facket. "Det här har inte gått rätt till", säger Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande på myndigheten.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetTransportstyrelsen måste spara pengar och har satt stopp för konferenser, vidareutbildningar och rekrytering. ”Av det vi har hört hittills tror de inte på uppsägningar, men däremot blir det svårt att ersätta dem som slutar”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg till Publikt.
KriminalvårdenNyhetI samband med onsdagens posthantering fick två medarbetare på Skänningeanstalten någon slags vitt pulver på sig. Ingen skadades och situationen stabil, enligt anstaltens chef Johan Molinder.
AvtalsrörelseNyhetLöneökningar på 3,5 procent årligen är en lämplig nivå mot bakgrund av inflationsmålet, förutsatt att produktivitetstillväxten återgår till normala nivåer. Det förordar statliga Konjunkturinstitutet, KI, i årets lönebildningsrapport.
ArbetsrättNyhetArbetsgivare inom vissa yrkesområden, däribland flera myndigheter, ska få utökade möjligheter att begära utdrag ur belastningsregistret, föreslår en statlig utredning. Det kan gälla arbetstagare eller uppdragstagare som tillfälligt är på myndigheten. Förslaget välkomnas av flera remissinstanser, som dock också reser vissa frågetecken.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMånga myndigheter har föråldrade it-system. Dessutom arbetar varken regering eller myndigheter tillräckligt hårt för att göra någonting åt problemen som det medför, skriver Riksrevisionen efter en granskning.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.
JämställdhetNyhetSverige är det mest jämställda landet i EU, enligt en kartläggning som genomförts av European Institute for Gender Equality, EIGE. Samtliga EUs medlemsländer har ingått i kartläggningen.
ArbetsförmedlingNyhetNär lagen om allmän platsanmälan upphävdes 2007 minskade antalet anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen med 8-18 procent. Staten är fortfarande skyldig att anmäla lediga platser.
TransportstyrelsenNyhetTvå fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.
TEKNISKA MUSEETNyhetUnder en inspektionsrunda på ett antal av landets museibutiker upptäckte Kemikalieinspektionen att Tekniska museet sålde en nyckelring och en usb-laddare som innehåller cancerframkallande ämnen. Nu åtalsanmäls museet.
STATSFÖRVALTNINGNyhetSju myndigheter med uppdrag inom analys och utvärdering ska slås ihop, föreslår en statlig utredning. Men förslaget möts av kritik från berörda myndigheter, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetTillitsdelegationen vill ge Arbetsgivarverket ett tydligt uppdrag att, med stöd av Statskontoret och ESV, stödja myndigheternas arbete med att utveckla tillitsbaserad styrning och ledning inom staten.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMyndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
ArbetsmiljöNyhetOffentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.
StatsförvaltningNyhetArbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.
STATSFÖRVALTNINGNyhet17 av 26 tillfrågade myndigheter är skeptiska till regeringens förslag om att de ska bli tvungna att ansluta sig till vissa av Statens servicecenters ekonomitjänster. Flera myndigheter tror att det skulle leda till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration, i stället för det omvända.
Debatt: StatsförvaltningenNyhetDe statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.