Bild: Fredrik Tersmeden, Creative Commons.

Avtalet ses över efter oro för lönedumpning

ARRIVA2018-09-24

Arrivas plan att ersätta tågvärdarna på Pågatågen med kundvärdar har upprört facken, som oroar sig för lönedumpning och försämrad säkerhet. Nu har ansvarig politiker gett förvaltningen i uppdrag att granska avtalet med Arriva, skriver Arbetet.

När Arriva Sverige tar över driften av Pågatågen från Arriva Tåg i december, vill de ta bort tågvärdarna och införa en ny tjänst, kundvärdar, med lägre ingångslön för nyanställda. Medan tågvärdarna i dag ansvar för avgångssignalering tillsammans med lokföraren, ska kundvärdarna bara fokusera på biljettkontroll och service.

Detta har upprört de berörda facken och ST har uttryckt oro för sänkta löner även för befintlig personal, och minskad säkerhet på tågen. Nu reagerar även den ansvarige politikern, Stefan Svalö, S, ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, som har upphandlat trafiken och gett Arriva uppdraget att köra Pågatågen.

”Jag tar absolut avstånd från alla former av lönedumpning”, säger han till tidningen Arbetet.

Han delar de anställdas oro:

”Jag vill att vi ska ha en bra säkerhet för både anställda och resenärer. Så jag har gett Skånetrafiken, som är min förvaltning, i uppdrag att se över om Arriva får göra så här enligt avtalet. Om de får det, så vill jag ha en beskrivning av konsekvenserna. Och en analys av vilka krav vi i så fall kan ställa”, säger han till Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA