Belastningsregistret kan få nya regler

INTEGRITET2019-04-30

Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten ska få göra utökade kontroller i belastningsregistret, föreslår en statlig utredning. Ett argument som framförs är möjligheten att förhindra infiltration från kriminella.

Den utökade registerkontrollen berör i första hand Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Men också en del finansiella företag samt offentliga och enskilda aktörer som sysslar med vård och omsorg i hemmet.

Förslagen bygger på att det generella förbud mot registerkontroll införs, som tidigare föreslagits av en utredning om registerkontroll i arbetslivet.

Bakom översynen av registerkontrollen ligger att antalet arbetsgivare som begär att en arbetssökande ska visa upp ett registerutdrag har ökat kraftigt. För att försvara den enskildes integritet har tidigare föreslagits ett generellt förbud mot att kräva sådana registerutdrag. Den särskilde utredaren Eric Leijonram har därför utrett hur rättsväsendet och andra aktörer ska kunna få behålla möjligheten att kontrollera vilka uppgifter som finns i belastningsregistret om personer som anställs. Den kontrollen ska bara få genomföras vid anställningstillfället, inte under löpande anställning anser utredningen.

”Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten är en del av rättsväsendet och bedriver verksamhet där det ställs särskilt höga krav på personalens laglydnad, lämplighet och lojalitet. Det finns därför behov för myndigheterna att ha kännedom om tidigare brottslighet när de anställer personal. I annat fall finns det risk för felrekryteringar och infiltration från kriminella element som allvarligt kan skada verksamheten och allmänhetens förtroende för rättsväsendet”, skriver utredaren.

Kriminalvården ska också ha rätt att kontrollera belastningsregistret vid till exempel inpassering i anstalt eller häkte, dels vid anlitandet av enskild för att bedriva verksamhet med halvvägshus eller hem för vårdvistelse. Det kan gälla hantverkare, sjukvårdspersonal som inte är anställd, kioskpersonal eller bevakningspersonal vid anstalter. Kriminalvården ska inte ha rätt att kontrollera till exempel åklagare, poliser, advokater och andra rättsliga biträden som behöver passera in i en anstalt eller ett häkte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA