Uppgifter ur belastningsregistret felaktiga

POLISEN2020-02-27
Ett it-fel har gjort att flera hundra utdrag ur belastningsregistret som Polisen lämnat ut har blivit felaktiga, skriver Dagens Nyheter. Enligt Polisen ska samtliga drabbade ha informerats om felet.

Enligt Dagens Nyheter är det ett fel vid byte av it-plattform som orsakat att ett stort antal utdrag ur belastningsregistret blivit felaktiga. Felaktigheterna har resulterat i att utdrag felaktigt redovisat att den enskilde har begått brott och att utdrag saknat uppgift om brott som borde funnits med. Datainspektionen kommer nu att utreda det inträffade, skriver tidningen.

Belastningsregistret innehåller informationer om de individer som blivit dömda för brott. Utdrag ur registret måste enligt lag lämnas in när man anställs för vissa jobb, exempelvis inom skola eller förskola. Men det finns inget som hindrar andra arbetsgivare att begära registerutdrag i samband med anställning, och antalet registerutdrag har ökat kraftigt de senaste åren, från drygt 40 000 år 2003 till drygt 300 000 under 2016.

Den bristfälliga it-plattform som genererat felaktiga registerutdrag var i drift hos Polisen under perioden 19 november i fjol till 13 januari i år, skriver Dagens Nyheter. Sedan felet uppmärksammades har systemet ändrats och de felaktiga uppgifterna upphört, enligt Polisen. Totalt hann myndigheten skicka ut 450 utdrag med felaktiga uppgifter. Enligt Polisen ska samtliga drabbade ha informerats om detta.

”Man behöver ju de här uppgifterna när man söker jobb på exempelvis en förskola. Om det framgår felaktiga uppgifter så kan det få följder. Så det är jätteviktigt att de stämmer”, säger juristen Linda Olander vid Datainspektionen till Dagens Nyheter .

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.