DI vill se förbud mot registerutdrag

INTEGRITET2014-11-12
Datainspektionen, DI, vill gärna se ett förbud för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret. Men i ett remissvar pekar myndigheten på svårigheten att komma åt olika webbtjänster.

En statlig utredning föreslår en lag som förbjuder att arbetsgivare begär att arbetssökande visar upp utdrag ur belastningsregistret. Enligt förslaget ska bara ett fåtal situationer undantas, om det i andra lagar finns stöd för arbetsgivarna att göra det. Den arbetsgivare som bryter mot förbudet ska få betala skadestånd.

”Mängden utdrag ur belastningsregistret har ökat enormt under de senaste tio åren. Den föreslagna lagen innebär en klar förbättring av arbetstagares och arbetssökandes integritetsskydd”, säger DIs generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö i ett pressmeddelande.

I remissvaret varnar DI för att det föreslagna förbudet inte påverkar webbtjänster som sammanställer och publicerar information om personer som dömts för brott under skydd av utgivningsbevis. DI påpekar också att det finns företag som erbjuder bakgrundskontroller av arbetssökande, där bland annat uppgifter om brott hämtas direkt från domstolarna.

”Sådana kontroller kan dessutom utan större ansträngning utföras av en enskild arbetsgivare, till exempel genom att denne tar kontakt med domstolar i och omkring arbetstagarens bostadsort för att inhämta uppgifter om eventuella belastningar”, skriver DI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.