Annons:
SKATTEVERKET
Nyhet
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Besvikna medarbetare på Skatteverket

Medarbetarnas förtroende för ledningen på Skatteverket har skadats av överdirektör Helena Dyrssens agerande, skriver STs avdelning inom myndigheten i ett uttalande. ”Vi upplever inte längre samma stolthet över att jobba på den myndighet som under flera år haft ett högt förtroende hos medborgarna”.

Enligt ST-avdelningen råder besvikelse bland medarbetarna efter avslöjandet att Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen försökt kontakta tidigare kabinettssekreteraren Frank Belfrage för att berätta att Sveriges Televisions Uppdrag Granskning begärt ut uppgifter om honom. Uppgifterna skulle användas i ett reportage om de så kallade Panamadokumenten.

Hon ringde Frank Belfrage med generaldirektör Ingemar Hanssons goda minne. De tre har tidigare varit statssekreterarkolleger i Regeringskansliet.

Medarbetarna har reagerat med både besvikelse och förvåning på ledningens agerande, säger STs avdelningsordförande Anders Tell.

– Man känner inte igen sig, det är inte så här saker brukar hanteras på Skatteverket. Och vi är beroende av högt förtroende för vår verksamhet, att allmänheten känner lojalitet med systemet. Nu får de som sitter i Skatteupplysningen ta emot en hel del smällar och gliringar.

ST-avdelningen välkomnar den internutredning som Skatteverket ska genomföra med externt stöd. I ett pressmeddelande från Skatteverket skriver Ingemar Hansson att ”det är nödvändigt att nu noggrant gå igenom vad som hänt utifrån både juridiska och etiska aspekter”. Myndigheten ska också se över och förtydliga internutredningsfunktionen, som är en så kallad visselblåsarfunktion till vilken medarbetare kan vända sig och berätta om missförhållanden.

Framtiden får utvisa om åtgärderna räcker, säger Anders Tell.

– Förtroendet kan ha tagit så mycket stryk att det inte hjälper. Ledningen måste vinna tillbaka tilliten internt, det är nödvändigt för att återfå den hos allmänheten.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.