Generaldirektör agerade ombud i tvist

SKATTEVERKET2017-02-22
Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson har hamnat i rampljuset igen, sedan Sveriges Television, SVT, avslöjat att han varit ombud åt sin särbo i en tvist med en arkitektfirma. Finansminister Magdalena Andersson har enligt TT kallat Ingemar Hansson till möte i morgon torsdag.

För knappt ett år sedan kom det fram att Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen, med Ingemar Hanssons goda minne, försökt varna deras tidigare kollega i Regeringskansliet, Fredrik Belfrage, inför ett kommande SVT-inslag av dennes skatteaffärer. En senare extern granskning ansåg att det fanns risk att allmänhetens förtroende för Skatteverket påverkats av händelsen.

Nu har Ingemar Hansson hamnat i medialt blåsväder igen. SVT rapporterar att han gripit in när hans särbo, som är vd på ett företag, inte ville betala en faktura från en arkitektfirma. Han ringde upp företaget och presenterade sig som ombud, och arkitekterna kände igen hans röst och förstod att det var Skatteverkets högste chef som ringde.

Arkitekterna säger till SVT att de kände ett starkt obehag:

”Det var många tankar. Får vi en skatterevision på oss om vi blir osams?”

Generaldirektörer måste meddela regeringen om de åtar sig uppdrag utanför tjänsten. Men det hade Ingemar Hansson inte gjort. Han säger till SVT att han ansåg att uppdraget var oproblematiskt, eftersom det inte handlade om skatter.

”Jag bedömde att jag kunde gå in och hjälpa henne med detta. Och att det inte var förtroendeskadligt.”

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, anser dock att Ingemar Hansson borde ha förstått att hans agerande kunde uppfattas som otillbörligt. Bo Rothstein tror att både denna händelse och avslöjandet förra året kan hänga ihop med hans bakgrund som politiskt tillsatt tjänsteman i Regeringskansliet.

”Bland de politiskt tillsatta tjänstemännen finns en annan typ av normer om vad som är lämpligt beteende än hos den tjänstemannakår som rekryterats på sina faktiska meriter”, säger han till SVT.

Finansminister Magdalena Andersson, S, har enligt TT kallat Ingemar Hansson till ett möte på finansdepartementet i morgon. Hon kommenterar inte om hon fortfarande har förtroende för honom.

Anders Tell, STs avdelningsordförande på Skatteverket, säger till Publikt att Ingemar Hanssons agerande ”inte hjälper Skatteverket som myndighet”.

– Vi är väldigt beroende av allmänhetens förtroende, och det naggas i kanten nu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.