Skatteverkets generaldirektör ännu inte utbytt

SKATTEVERKET2017-10-04
I februari meddelade finansminister Magdalena Andersson att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson skulle bytas ut. Men sju månader senare sitter han ändå kvar på chefsjobbet, skriver Dagens Nyheter.

På en presskonferens 23 februari förklarade finansminister Magdalena Andersson, S, att förtroendet för Skatteverket måste vara grundmurat och att myndigheten behöver en ny ledning. Bakgrunden var flera allvarliga händelser där generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen varit involverade.

”Jag hade trott att anseendet skulle hämta sig snabbare än vad det har gjort. Jag får reaktioner när jag är ute, och när jag talar med andra som är ute mycket i landet”, sa hon vid presskonferensen.

När finansministern gav sitt besked om att generaldirektören skulle bytas ut hade Helena Dyrssen redan lämnat sitt jobb. Sedan dess har Justitiekanslern, JK, riktat skarp kritik mot generaldirektör Ingemar Hansson efter en granskning.

Men sju månader senare sitter Ingemar Hansson fortfarande kvar som generaldirektör för Skatteverket, konstaterar Dagens Nyheter.

”Han jobbar på som vanligt. Vi vet ingenting och har inte hört något. Du får fråga finansdepartementet”, säger Skatteverkets pressekreterare Christina Lindqvist till tidningen.

När Dagens Nyheter ställer frågan till finansminister Magdalena Andersson tycker hon inte att det tagit för lång tid att rekrytera en ny chef för myndigheten. Det ska ta tid att rekrytera till ett sådant toppjobb, menar hon och hänvisar till att urvalsprocessen måste vara noggrann.

Ingemar Hansson, generaldirektör Skatteverket.
Bild: Johan Jeppsson
Ingemar Hansson, generaldirektör Skatteverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.