Ingemar Hansson tvingas lämna Skatteverket

SKATTEVERKET2017-02-23
Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får lämna sin post. På en presskonferens förklarade finansminister Magdalena Andersson, S, att förtroendet för Skatteverket måste vara grundmurat och att myndigheten behöver ett nytt ledningsteam.

Beslutet kommer sedan Sveriges television avslöjat att Ingemar Hansson tog på sig uppdraget att diskutera en faktura från en arkitektfirma till hans särbo, som hon inte var villig att betala. Han ringde arkitektfirman och presenterade sig med namn, men sa inte att han var Skatteverkets generaldirektör. Arkitekterna kände dock igen honom på rösten och uppfattade det som starkt obehagligt.

Ingemar Hansson har försvarat sig med att han agerat som privatperson och inte som generaldirektör.

På presskonferensen förklarade finansminister Magdalena Andersson att hon ser ett behov av ett nytt team, där även en ny överdirektör ingår, som kan stärka Skatteverkets anseende hos allmänheten. Hon förklarade att hon beslutat sig för detta redan innan de nya uppgifterna blev kända.

– Jag har varit tydlig i ett år med att Skatteverkets anseende behöver stärkas. Jag hade planerat att säga detta om några veckor, men jag visste att jag skulle få frågor efter rapporteringen i Sveriges television.

Orsaken till att finansministern haft dessa tankar en längre tid är förra årets avslöjande att överdirektör Helena Dyrssen, med Ingemar Hanssons goda minne, försökt varna deras tidigare kollega i Regeringskansliet, Fredrik Belfrage, inför en kommande mediegranskning av dennes skatteaffärer. Det var olämpligt, deklarerade Magdalena Andersson vid det tillfället, och Helena Dyrssen lämnade senare sin post.

Den historien lever kvar och orsakar skada, enligt Magdalena Andersson.

– Jag hade trott att anseendet skulle hämta sig snabbare än vad det har gjort. Jag får reaktioner när jag är ute, och när jag talar med andra som är ute mycket i landet.

Ingemar Hansson kommer att få nya arbetsuppgifter i finansdepartementet, men sitter kvar tills en ny generaldirektör har rekryterats. Rekryteringsarbetet har startat, meddelade Magdalena Andersson.

Ingemar Hansson.
Bild: Johan Jeppsson
Ingemar Hansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.