Britta Lejon vill se ny ledning för Skatteverket

SKATTEVERKET2017-02-22
STs ordförande Britta Lejon anser att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson inte kan sitta kvar på sin post, sedan det kommit fram att han agerat ombud åt sin särbo i en konflikt med en arkitektfirma. ”Skatteverket behöver en ledning som med kraft kan leda myndigheten i rätt riktning”, säger hon till Publikt.

Sveriges Television, SVT, har rapporterat om Ingemar Hanssons agerande då hans särbo inte ville betala en faktura från en arkitektfirma. Skatteverkets generaldirektör ringde firman och presenterade sig som sin särbos ombud, utan att det framgick att det var en generaldirektör som ringde.

Arkitekterna kände dock igen hans röst, och kände sig oroliga för att deras betalningskrav skulle kunna få negativa följder för dem i relation till Skatteverket.

Ingemar Hansson har försvarat sig med att händelsen utspelade sig i hans privata sfär och att han inte agerade som generaldirektör. STs ordförande Britta Lejon anser dock att argumentet inte håller.

– Reaktionen på händelsen kan tyckas vara överdriven, men omsorgen om myndigheternas omutbarhet och saklighet måste sättas främst, säger hon. Är man chef för Skatteverket är man alltid det. Man måste agera så att det inte finns en risk att man hamnar i en situation där omgivningen kan tycka att man är på ett sluttande plan.

Bidragande till Britta Lejons bedömning att Ingemar Hansson bör lämna sin post är också att han för mindre än ett år sedan blev påkommen med ett annat olämpligt agerande. Då hade överdirektör Helena Dyrssen, med Ingemar Hanssons goda minne, försökt varna deras tidigare kollega i Regeringskansliet, Fredrik Belfrage, inför en kommande mediegranskning av dennes skatteaffärer. De fick senare skarp kritik i en extern granskning som Skatteverket lät göra.

Det har varit alldeles för många affärer i myndigheterna på senare tid, kommenterar Britta Lejon. Och det är särskilt allvarligt när det drabbar en så central del av svensk förvaltning som Skatteverket, anser hon.

– För inte så många år sedan var Skatteverket illa ansett, och de har arbetat väldigt hårt för att komma till den position där de är i dag, med ett högt anseende. Myndigheten behöver en ledning som klarar av att se till att upprätthålla anseendet och förtroendet.

ST har sedan länge ställt krav på introduktion och utbildning av både chefer och medarbetare om vad det innebär att arbeta i statlig verksamhet.

– Utbildning kan inte lösa allt, men den kan minska problemen, säger Britta Lejon.

Finansminister Magdalena Andersson, S, har kallat Ingemar Hansson till ett möte på torsdagen. Hon har inte kommenterat händelsen i övrigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.