Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Biolandskapet öde i senvåren

Senvåren är en vandring genom ett öde biolandskap som sträcker sig mellan vinterns arthouse och sommarens blockbusters (på ren svenska: smalfilm och fetfilm). En och annan ynklig oas dyker upp på vägen men annars får skärmen där hemma erbjuda föda för tanken.

Efterskalv belönades med den finaste Guldbaggen, den för Bästa film, men sålde inte speciellt många biobiljetter, bara drygt 9 000 stycken. Vilket naturligtvis är synd på detta suggestiva och melankoliska drama om en ung man som efter en fängelsevistelse återkommer till hemstaden, där han för några år sedan begått ett grovt brott. Ta chansen att se den nu. (Dvd/VOD 25/4)

Eye in the Sky är en av de nämnda oaserna. I realtid får vi följa de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsternas samarbete vid ett tillslag mot terror­gruppen Al Shabaab i Kenya. Hela filmen är i grunden en etisk frågeställning, men är levererad med en så nervig närvaro och spännande tidsjakt att man vinglar ut ur bio­grafen med söndertuggade nagelband. Helen Mirren regerar, och så ser vi nyligen avlidne aktören Alan Rickman i hans sista roll. (Bio 22/4)

Mia Madre. Italiensk film är en utrotningshotad art på svensk repertoar men ibland dyker i alla fall gamla kända namn upp. Som favoriten Nanni Moretti, som en gång i tiden gjorde det känsliga sorgedramat Ett rum i våra hjärtan. Det här är en mer uppsluppen komedi om en kaosartad filminspelning, en kvinnlig regissör med seriöst mammakomplex och en egenartat egofixerad skådespelare i amerikanske John Turturros gestalt. (Dvd/VOD 25/4)

En iskall i Alexandria. Låter det som en ölreklam? Det är det också. Eller rättare sagt; det är ur den här krigsfilmen från 1958 som Carlsberg norpade den klassiska scenen där fyra dammiga jänkare sitter vid en bardisk och tar en sådan som titeln säger. Innan dess har de genomlidit en svettig eskapad i Libyens öken under andra världskriget. (Dvd/VOD 16/5)

Återträffen. Den svenska film som fått det högsta genomsnittliga betyget sedan Svenska Filminstitutet började räkna. Anna Odells begåvade debutfilm om mobbning och om en återträff som går över styr blev, med all rätt, ihjälkramad när den kom 2013. Fredag 13 maj visas den på SVT, introducerad av undertecknad och regissören själv. (SVT 13/5)


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.