Flera jobbcoachföretag har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk, fel och dåliga resultat, uppger SVT.
Bild: Mostphotos
Flera jobbcoachföretag har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk, fel och dåliga resultat, uppger SVT.

Coacher stoppade av Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-05-03

När Arbetsförmedlingen granskade företagen som ska coacha arbetssökande till jobb upptäcktes både fusk, fel och dåliga resultat. Myndigheten har stoppat minst hundra verksamheter sedan 2016, uppger SVT.

När SVT upptäckte ett flertal brister och fel bland de företag som Arbetsförmedlingen anlitat 2013 drog myndigheten igång en särskild avdelning för att hålla koll på jobbcoachföretagen.

En ny SVT-granskning visar nu att det har lett till att minst hundra verksamheter har stoppats efter att Arbetsförmedlingen upptäckt fusk och fel. I ett antal av fallen har avtalen också sagts upp på grund av dåliga resultat, uppger SVT.

Företaget Astar tappade flera uppdrag i Stockholmsområdet på grund av för dålig kvalité i studie- och yrkesvägledning, för lite personal samt att bolaget hade registrerat känsliga uppgifter om deltagarna.

Samma företag misstänks i en härva av bemanningsfusk i flera storstäder, uppger SVT.

ETU, ett annat av företagen som anlitats, höll stängt vid när Arbetsförmedlingen gjorde en oanmäld inspektion. Trots att det skulle ha hållit öppet.

Företaget ska också ha mutat deltagare med bland annat pengar och lägenheter för att de skulle välja ETU som jobbcoach, enligt SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA