Annons:
Foto: Caroline Andersson
Litteratur
Kultur
AVElin Swedenmark0 kommentarerTyck till!

»Det händer något riktigt otäckt i Europa«

Det behövs nya berättelser om invandringen i Europa, menar Theodor Kallifatides, som skrivit ett epos om den grekiska emigrationen. Han vill bryta upp terminologin som fortfarande gör honom till främling.

Theodor Kallifatides pappa förde en livslång kamp, som sonen skulle komma att ärva. Kampen för att slippa skil­jas ut. »Den viktigaste betingelsen för mitt vuxna liv som emigrant: att komma innanför murarna«, så formulerar han det i boken Mödrar och söner.

Meningen kommer för mig när vi ses för att prata om hans nya bok Med sina läppars svalka.Det kan tyckas som om Theodor Kallifatides har lyckats bra. Nyss hemkommen från Gotland välkomnar han mig in till sin skrivarstuga, ett av de pittoreska röda kulturhusen på Södermalm i Stockholm. Här står hans böcker uppradade i bokhyllorna, alster som renderat honom otaliga priser. Men ändå:

– Trots alla dessa år i Sverige och mina 40 böcker är jag fortfarande i en kategori för sig. Jag kan leva med det, men jag har två barn. De är båda framgångsrika akademiker – och andra generationens invandrare. De är barn till en svensk kvinna, det är orimligt att de ska kallas för invandrare. Men man kommer inte innanför murarna, säger Theodor Kallifatides, lyfter på axlarna och lutar sig tillbaka i sin skrivstol av läder.

De senaste åren har han funderat mycket på Europas nya strömningar. Krisen i Grekland. Främlings­fientlig­heten. Nyfascismen. Tanken på att skriva en bok om den grekiska emigrationen väcktes.

– Det händer något riktigt otäckt i Europa. Jag vill inte begränsa problemet till att gälla invandrare eller infödda, det finns över huvud taget ett återupplivande av hatfulla ideologier.

Den senaste boken är hans sätt att dra sitt strå till stacken.

– Vi har en terminologi i hela världen som skiljer mellan människor och de infödda i ett land. Invandringen upplevs som ett problem. Men den nakna sanningen är att efter andra världskriget skulle Europa aldrig ha kommit igång utan massorna från fattiga länder.

Berättelsen växte fram med hjälp av en väninna, vars släkting hade ett par gamla dagböcker som Theodor Kallifatides fick läsa.

– Där fick jag en doft av ett liv, säger han.

Boken är en väv av de ämnen som han ofta återkommer till: kärlek, exil och utanförskap. Själv säger han att den är hans rikaste bok – känslomässigt och erfarenhetsmässigt. Den handlar om Elena, en ung kvinna som föds 1932 i en grekisk by. Vi följer henne från den tyska ockupationen, genom övergrepp och mötet med kärleken. Hon tvingas emigrera, till Australien och sedan till Sverige, som på 1960-talet skrek efter arbetskraft.

Att vi ser världen genom Elenas ögon har en särskild poäng.

– Den kvinnliga emigrationen är ett mer outforskat område. Men kvinnors bana i det nya samhället skiljer sig markant. De flesta kvinnor tar till sig det nya enklare.

Det är också tydligtatt Elena bär drag av en annan kvinna: Theodor Kalli­fatides mamma. Hon har samma drastiska, revolutionära och humoristiska sida.

– I min familj var det mamma som var den roliga berätterskan. Men hon hade ett stort problem som berättare, hon hann aldrig komma till poängen innan hon började skratta, säger Theodor Kallifatides och ler varmt.

Känslan för livets humor har han fått av sin mor, och den präglar både hans böcker och hans utstrålning.

– Galghumorn, det är den sista utvägen. Om jag har en förhoppning om att den grekiska krisen ska ta slut beror det på att jag hittar humorn fortfarande, säger han och skrattar gott.

Kärlekshistorien i boken skrev han med föräldrarna i åtanke. För dem fanns aldrig möjligheten att skilja sig, så på gott och ont höll de ihop. Förr var det skamligt för en kvinna att bli ensam. Men i boken kontrasteras föräldrarnas relation med deras dotters skilsmässa.

Theodor Kallifatides växte upp i ett misogynt samhälle, och spår av det lever kvar i det grekiska språket, menar han. Där finns en terminologi som han kämpar för att bryta sig loss från, ett inbyggt förakt som han aktivt försöker motarbeta. Just nu översätter han Med sina läppars svalka till grekiska, och de två språken synliggör varandra. Hans dubbla tillhörighet har med tiden blivit en tillgång.

– Jag har skaffat mig två länder att längta till, så känns det.

Theodor Kallifatides har hjärtat på två ställen. Och numera har han även sitt namn i Grekland. Stolt visar han en bild från hembyn Molai, där man döpt en gata efter honom.

– Min bror gråter fortfarande av glädje över det. Det är väldigt viktigt för mig, för min pappa var emigrant i den byn. Han kallades invandraren. Det var vår by, där vi växte upp. Att en av oss har sitt namn där känns som att vi äntligen har blivit en del av vårt land.

Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides föddes 1938 i Grekland. Han kom till Sverige 1964. Han har skrivit ett trettiotal skönlitterära verk, varit lärare i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och redaktör för tidskriften BLM. Har översatt August Strindberg och Lars Norén till grekiska och Mikis Theodorakis till svenska. 

Theodor Kallifatides om ...

 ...Kärleken: »Med åldern kommer vissa aspekter i andra hand och aspekter som förr inte hade betydelse kommer i förgrunden. Man upptäcker hur oerhört väsentligt det är att vara vänlig och snäll. Det kan göra jätteskillnad att få ett argsint svar för att någon ställde frågan i fel sekund eller att få ett ›vänta lite jag kommer‹. Nu har jag och min hustru lärt oss det. Det tog ett liv! Men det är en jätteskillnad.«

...Att upptäcka litteraturen: »Konsten var en händelse i mitt liv, som den första kärleken. Om jag skulle berätta om mitt liv skulle det vara ofullständigt om jag inte skrev om första gången jag läste Hamsun. Det har den digniteten i mitt liv.«

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.