En karensdag mindre för a-kassan

A-KASSAN2017-09-07

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen ska minska från sju till sex. Det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten. Satsningen kostar 30 miljoner kronor under 2018.

Regeringen har gjort upp med Vänsterpartiet om att antalet karensdagar i a-kassan ska sänkas från sju till sex. Kostnaden beräknas till 30 miljoner kronor 2018 och 60 miljoner 2019.

”Steg för steg förbättrar vi nu skyddet i a-kassan för den som blir arbetslös. En fungerande arbetslöshetsförsäkring bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden. Du ska som arbetstagare våga byta jobb och känna att du har en fungerande försäkring i ryggen. Blir du av med jobbet ska du inte också bli fattig”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet pekar regeringen på andra förändringar av arbetslöshetsförsäkringen som genomförts under mandatperioden:

  • I september 2015 höjdes taket i a-kassan till 910 kronor. Därmed får alla med en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor 80 procent av sin inkomst i a-kassa de första 100 dagarna. Tidigare var den högsta dagpenningen 680 kronor.
  • I maj 2017 ökades deltidsanställdas rätt till a-kassa.

Regeringen aviserar också att den senare i höst kommer att föreslå ändrade regler om samordning av a-kassa och pension och rätt till a-kassa vid förtroendeuppdrag. Det pågår också inom Regeringskansliet en översyn av reglerna i syfte att underlätta för fler att kvalificera sig för ersättning och ansluta sig till försäkringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA