Förslag lämnat om färre karensdagar

A-KASSAN2018-03-09
Regeringen lämnar nu över sitt förslag om att minska antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen från sju till sex till riksdagen. Reformen beräknas kosta 90 miljoner kronor under 2018 och 2019.

Regeringen har beslutat att lämna en proposition till riksdagen om att minska antalet karensdagar för a-kassan från sju till sex. Enligt regeringen ska förslaget medföra en förbättring av enskildas ekonomiska trygghet, utan att incitamenten för omställning till nytt arbete försvagas. Dessutom bedömer regeringen att förkortad karens överensstämmer med den europeiska balken om social trygghet, som Sverige har ratificerat.

”Den svenska modellen bygger på att alla som kan arbeta också gör det. På den moderna arbetsmarknaden, som ställer stora krav på omställning, är en välfungerande arbetslöshetsförsäkring viktig för att arbetstagare ska våga byta jobb och inriktning. Vid arbetslöshet ska det finnas en ekonomisk trygghet och stöd till omställning”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Den nya karenstiden föreslås gälla från 2 juli 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.