Europadomstolen tar upp FRA-lagen

ÖPPENHET2019-02-14

Den svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.

Europadomstolen prövade i fjol den svenska FRA-lagen i dess nuvarande utformning. Domstolen kom då fram till att lagen inte strider mot Europakonventionen. Nu kommer frågan upp till förnyad prövning i stor kammare, med 17 medverkande domare från lika många länder.

Lagen har varit omdiskuterad sedan den instiftades år 2007. Den gav då Försvarets Radioanstalt, FRA, rätt att bedriva signalspaning på all kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser, vilket bland annat omfattar telefonsamtal samt en stor del av internettrafiken.

Centrum för rättvisa begärde redan 2008 att Europadomstolen skulle pröva om lagen är förenlig med Europakonventionens integritetsskydd. Sedan dess har lagen skrivits om, och Europadomstolen prövade därför lagens nya lydelse i domen från förra sommaren. Även om domstolen kom fram till att FRA-lagen inte stred mot Europakonventionen så kritiserade den också lagen, som rätten ansåg kunde förbättras på flera punkter, skriver Advokatsamfundet på sin webbplats.

Centrum för rättvisa begärde efter domen att målet skulle tas upp till förnyad prövning av Europadomstolen i stor kammare. Den stora kammaren är Europadomstolens högsta instans och en dom ger vägledning om hur Europakonventionen ska tolkas. Nu har domstolen meddelat att en ny prövning kommer att ske i enlighet med begäran från Centrum för rättvisa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA