EU-krav om översyn av FRA-lagen

INTEGRITET2014-01-10

En rapport till EU-parlamentet anser att Sverige bör se över lagstiftningen om Försvarets radioanstalt, FRA. Rapporten vänder sig emot urskillningslös insamling av personuppgifter.

EU-parlamentets rättighetsutskott har hållit 15 utfrågningar efter de avslöjanden om massövervakning som gjorts det senaste året. Utifrån dessa har den ansvarige EU-parlamentarikern Claude Moraes, socialdemokrat från Storbritannien, lagt fram ett förslag till parlamentet, skriver EU-portalen.

Claude Moraes anser att massavlyssningen inte i första hand handlat om terrorismbekämpning och annan grov brottslighet: ”Insamlingen av all möjlig data från alla medborgare pekar på den möjliga existensen av andra maktmotiv såsom politiskt och ekonomiskt spionage”, står det i rapporten, som ifrågasätter om massövervakningen är förenlig med EUs fördrag och med grundläggande mänskliga rättigheter.

Sverige pekas i rapporten ut som ett av de mest aktiva spioneriländerna i EU och uppmanas att se över sin lagstiftning och praxis när det gäller FRA, utifrån Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA