Annons:
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.Bild:Julie Vrabelová
film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Filmen om Borg en dramatisk historia

Skådespelaren Sverrir Gudnason får många eftertraktade roller. Att spela tennislegendaren Björn Borg på filmduken går dock utanpå det mesta. "Det är jätteroligt och en ära att få gestalta denne svenske ikon", säger han till Publikt.

Nyheten att det skulle göras en film om Björn Borg släpptes på filmfestivalen i Cannes 2016, och väckte stor uppmärksamhet. 
– Björn Borg är ju ett känt och aktat idrottsnamn världen runt, även på Island där jag växte upp, och han bemöttes som en rockstjärna. När jag fick erbjudandet att göra rollen tänkte jag först "det går inte", säger Sverrir 
Gudna­son
.

Men, fortsätter han, snart tog lusten och magkänslan över.
– Jag kan lära mig något av det här. Inte minst för att manuset är så bra. Historien är dramatisk och nog mörkare än vad många förväntar sig. Den visar vilken anspänning det är att tävla på elitnivå och hur ensamt det är på toppen.

Handlingen fokuserar på en vecka i Borgs liv, 1980, då han möter det amerikanska stjärnskottet John McEnroe i Wimbledonfinalen. En match som har utnämnts till tennishistoriens viktigaste kamp.
– De två framställdes som sten­hårda rivaler, men utvecklade en nära vänskap. De insåg att de var de enda som riktigt förstod varandra, säger Sverrir Gudnason, som själv blivit god vän med Shia LaBeouf som spelar McEnroe. 
På läktaren sitter tränaren Lennart "Labbe" Bergelin och Borgs fästmö Mariana Simionescu – som spelas av Stellan Skarsgård och Tuva Novotny – tätt ihop som stelnade av nervositet. Lennart Bergelin upprepar mantrat han gett Borg. En boll i taget!

– I tennis gäller det att satsa allt på varje boll. I skådespeleri är det motsatsen som gäller. Det är så lätt att överladda en scen.  Du måste slappna av och tänka på att dramatiken ska uppstå i publikens huvud, säger Sverrir Gudnason. 

För att efterlikna Björn Borgs fysik har Sverrir Gudnason hårdtränat. Under ett halvår spelade han tennis två timmar om dagen, jobbade med en personlig tränare, och åt och drack närings­riktigt som en elitidrottare. 
– Det var lite surt att inte få ta en öl eller en pizza ibland. Men jag har aldrig mått så bra som när jag kom över träningströskeln, säger han. 

Att låta håret växa axellångt och klä sig i dåtidens moderiktiga kläder – utsvängda jeans, blommiga skjortor och kavajer med breda slag – gillade Sverrir Gudnason, som tycker Björn Borgs look var jättesnygg. 

För att fånga tennisstjärnans psyke har han studerat tv-klipp, läst artiklar, intervjuer och böcker.
– Många menar att det måste vara svårt att ringa in Björn Borgs personlighet eftersom han svarade så fåordigt på frågor. Men denna skygghet och inte­gritet berättar mycket. Det gör även blickar, det karismatiska leende han kunde visa, hållningen och gångstilen. Det är även viktigt att visa att Borg var en person på tennisplan och en privat, säger Sverrir Gudnason.

Sverrir Gudnason har undvikit att träffa Björn Borg personligen, för att kunna göra en självständig tolkning. 
– Men nu när filminspelningen är klar möter jag honom gärna, säger han. Björn Borg har engagerat sig i filmen och varit med under inspelnings­dagar, dock inte då jag haft några scener. Dessutom spelar hans son, Leo Borg, sin pappa som ungt tennislöfte.

En viktig del i filmen är den täta relationen mellan Borg och Bergelin. 
– "Labbe" var som en fadersfigur för honom. Då är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan dem, säger Sverrir Gudnason.

En del av framgångens pris var att det var omöjligt för Björn Borg att få vara i fred på stan.
– Det är förståeligt att han ofta förskansade sig på hotellrummet med Bergelin och Mariana. De tre utgjorde hela team Borg och var nästan ständigt på resande fot, säger Sverrir Gudnason.

Wimbledonfinalen filmades i ett stekhett Prag. Scenen från Studio 54, symbol för det nöjesliv som Borg drogs in i, på Trädgårn i Göteborg. I denna stad utspelade sig även tv-serien "Upp till kamp" där Sverrir Gudnason fick sitt stora genombrott som arbetarkillen Tommy. Efter det har han gjort mer än 50 roller på film och tv och Guldbaggebelönats dubbelt upp.

Inför intervjudagarna med Sverrir Gudnason visas en råkopia av Borg.  Till Publikt säger han att "nu väntar kritikernas dom". Att rollen kan leda till en internationell karriär kommenterar han fåordigt, likt Björn Borg: 
– Chansen finns. 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.