Annons:
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.Bild:Julie Vrabelová
film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Filmen om Borg en dramatisk historia

Skådespelaren Sverrir Gudnason får många eftertraktade roller. Att spela tennislegendaren Björn Borg på filmduken går dock utanpå det mesta. "Det är jätteroligt och en ära att få gestalta denne svenske ikon", säger han till Publikt.

Nyheten att det skulle göras en film om Björn Borg släpptes på filmfestivalen i Cannes 2016, och väckte stor uppmärksamhet. 
– Björn Borg är ju ett känt och aktat idrottsnamn världen runt, även på Island där jag växte upp, och han bemöttes som en rockstjärna. När jag fick erbjudandet att göra rollen tänkte jag först "det går inte", säger Sverrir 
Gudna­son
.

Men, fortsätter han, snart tog lusten och magkänslan över.
– Jag kan lära mig något av det här. Inte minst för att manuset är så bra. Historien är dramatisk och nog mörkare än vad många förväntar sig. Den visar vilken anspänning det är att tävla på elitnivå och hur ensamt det är på toppen.

Handlingen fokuserar på en vecka i Borgs liv, 1980, då han möter det amerikanska stjärnskottet John McEnroe i Wimbledonfinalen. En match som har utnämnts till tennishistoriens viktigaste kamp.
– De två framställdes som sten­hårda rivaler, men utvecklade en nära vänskap. De insåg att de var de enda som riktigt förstod varandra, säger Sverrir Gudnason, som själv blivit god vän med Shia LaBeouf som spelar McEnroe. 
På läktaren sitter tränaren Lennart "Labbe" Bergelin och Borgs fästmö Mariana Simionescu – som spelas av Stellan Skarsgård och Tuva Novotny – tätt ihop som stelnade av nervositet. Lennart Bergelin upprepar mantrat han gett Borg. En boll i taget!

– I tennis gäller det att satsa allt på varje boll. I skådespeleri är det motsatsen som gäller. Det är så lätt att överladda en scen.  Du måste slappna av och tänka på att dramatiken ska uppstå i publikens huvud, säger Sverrir Gudnason. 

För att efterlikna Björn Borgs fysik har Sverrir Gudnason hårdtränat. Under ett halvår spelade han tennis två timmar om dagen, jobbade med en personlig tränare, och åt och drack närings­riktigt som en elitidrottare. 
– Det var lite surt att inte få ta en öl eller en pizza ibland. Men jag har aldrig mått så bra som när jag kom över träningströskeln, säger han. 

Att låta håret växa axellångt och klä sig i dåtidens moderiktiga kläder – utsvängda jeans, blommiga skjortor och kavajer med breda slag – gillade Sverrir Gudnason, som tycker Björn Borgs look var jättesnygg. 

För att fånga tennisstjärnans psyke har han studerat tv-klipp, läst artiklar, intervjuer och böcker.
– Många menar att det måste vara svårt att ringa in Björn Borgs personlighet eftersom han svarade så fåordigt på frågor. Men denna skygghet och inte­gritet berättar mycket. Det gör även blickar, det karismatiska leende han kunde visa, hållningen och gångstilen. Det är även viktigt att visa att Borg var en person på tennisplan och en privat, säger Sverrir Gudnason.

Sverrir Gudnason har undvikit att träffa Björn Borg personligen, för att kunna göra en självständig tolkning. 
– Men nu när filminspelningen är klar möter jag honom gärna, säger han. Björn Borg har engagerat sig i filmen och varit med under inspelnings­dagar, dock inte då jag haft några scener. Dessutom spelar hans son, Leo Borg, sin pappa som ungt tennislöfte.

En viktig del i filmen är den täta relationen mellan Borg och Bergelin. 
– "Labbe" var som en fadersfigur för honom. Då är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan dem, säger Sverrir Gudnason.

En del av framgångens pris var att det var omöjligt för Björn Borg att få vara i fred på stan.
– Det är förståeligt att han ofta förskansade sig på hotellrummet med Bergelin och Mariana. De tre utgjorde hela team Borg och var nästan ständigt på resande fot, säger Sverrir Gudnason.

Wimbledonfinalen filmades i ett stekhett Prag. Scenen från Studio 54, symbol för det nöjesliv som Borg drogs in i, på Trädgårn i Göteborg. I denna stad utspelade sig även tv-serien "Upp till kamp" där Sverrir Gudnason fick sitt stora genombrott som arbetarkillen Tommy. Efter det har han gjort mer än 50 roller på film och tv och Guldbaggebelönats dubbelt upp.

Inför intervjudagarna med Sverrir Gudnason visas en råkopia av Borg.  Till Publikt säger han att "nu väntar kritikernas dom". Att rollen kan leda till en internationell karriär kommenterar han fåordigt, likt Björn Borg: 
– Chansen finns. 

Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och stora risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.