Annons:
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.Bild:Julie Vrabelová
film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Filmen om Borg en dramatisk historia

Skådespelaren Sverrir Gudnason får många eftertraktade roller. Att spela tennislegendaren Björn Borg på filmduken går dock utanpå det mesta. "Det är jätteroligt och en ära att få gestalta denne svenske ikon", säger han till Publikt.

Nyheten att det skulle göras en film om Björn Borg släpptes på filmfestivalen i Cannes 2016, och väckte stor uppmärksamhet. 
– Björn Borg är ju ett känt och aktat idrottsnamn världen runt, även på Island där jag växte upp, och han bemöttes som en rockstjärna. När jag fick erbjudandet att göra rollen tänkte jag först "det går inte", säger Sverrir 
Gudna­son
.

Men, fortsätter han, snart tog lusten och magkänslan över.
– Jag kan lära mig något av det här. Inte minst för att manuset är så bra. Historien är dramatisk och nog mörkare än vad många förväntar sig. Den visar vilken anspänning det är att tävla på elitnivå och hur ensamt det är på toppen.

Handlingen fokuserar på en vecka i Borgs liv, 1980, då han möter det amerikanska stjärnskottet John McEnroe i Wimbledonfinalen. En match som har utnämnts till tennishistoriens viktigaste kamp.
– De två framställdes som sten­hårda rivaler, men utvecklade en nära vänskap. De insåg att de var de enda som riktigt förstod varandra, säger Sverrir Gudnason, som själv blivit god vän med Shia LaBeouf som spelar McEnroe. 
På läktaren sitter tränaren Lennart "Labbe" Bergelin och Borgs fästmö Mariana Simionescu – som spelas av Stellan Skarsgård och Tuva Novotny – tätt ihop som stelnade av nervositet. Lennart Bergelin upprepar mantrat han gett Borg. En boll i taget!

– I tennis gäller det att satsa allt på varje boll. I skådespeleri är det motsatsen som gäller. Det är så lätt att överladda en scen.  Du måste slappna av och tänka på att dramatiken ska uppstå i publikens huvud, säger Sverrir Gudnason. 

För att efterlikna Björn Borgs fysik har Sverrir Gudnason hårdtränat. Under ett halvår spelade han tennis två timmar om dagen, jobbade med en personlig tränare, och åt och drack närings­riktigt som en elitidrottare. 
– Det var lite surt att inte få ta en öl eller en pizza ibland. Men jag har aldrig mått så bra som när jag kom över träningströskeln, säger han. 

Att låta håret växa axellångt och klä sig i dåtidens moderiktiga kläder – utsvängda jeans, blommiga skjortor och kavajer med breda slag – gillade Sverrir Gudnason, som tycker Björn Borgs look var jättesnygg. 

För att fånga tennisstjärnans psyke har han studerat tv-klipp, läst artiklar, intervjuer och böcker.
– Många menar att det måste vara svårt att ringa in Björn Borgs personlighet eftersom han svarade så fåordigt på frågor. Men denna skygghet och inte­gritet berättar mycket. Det gör även blickar, det karismatiska leende han kunde visa, hållningen och gångstilen. Det är även viktigt att visa att Borg var en person på tennisplan och en privat, säger Sverrir Gudnason.

Sverrir Gudnason har undvikit att träffa Björn Borg personligen, för att kunna göra en självständig tolkning. 
– Men nu när filminspelningen är klar möter jag honom gärna, säger han. Björn Borg har engagerat sig i filmen och varit med under inspelnings­dagar, dock inte då jag haft några scener. Dessutom spelar hans son, Leo Borg, sin pappa som ungt tennislöfte.

En viktig del i filmen är den täta relationen mellan Borg och Bergelin. 
– "Labbe" var som en fadersfigur för honom. Då är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan dem, säger Sverrir Gudnason.

En del av framgångens pris var att det var omöjligt för Björn Borg att få vara i fred på stan.
– Det är förståeligt att han ofta förskansade sig på hotellrummet med Bergelin och Mariana. De tre utgjorde hela team Borg och var nästan ständigt på resande fot, säger Sverrir Gudnason.

Wimbledonfinalen filmades i ett stekhett Prag. Scenen från Studio 54, symbol för det nöjesliv som Borg drogs in i, på Trädgårn i Göteborg. I denna stad utspelade sig även tv-serien "Upp till kamp" där Sverrir Gudnason fick sitt stora genombrott som arbetarkillen Tommy. Efter det har han gjort mer än 50 roller på film och tv och Guldbaggebelönats dubbelt upp.

Inför intervjudagarna med Sverrir Gudnason visas en råkopia av Borg.  Till Publikt säger han att "nu väntar kritikernas dom". Att rollen kan leda till en internationell karriär kommenterar han fåordigt, likt Björn Borg: 
– Chansen finns. 

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.