Annons:
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.Bild:Julie Vrabelová
film
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Filmen om Borg en dramatisk historia

Skådespelaren Sverrir Gudnason får många eftertraktade roller. Att spela tennislegendaren Björn Borg på filmduken går dock utanpå det mesta. "Det är jätteroligt och en ära att få gestalta denne svenske ikon", säger han till Publikt.

Nyheten att det skulle göras en film om Björn Borg släpptes på filmfestivalen i Cannes 2016, och väckte stor uppmärksamhet. 
– Björn Borg är ju ett känt och aktat idrottsnamn världen runt, även på Island där jag växte upp, och han bemöttes som en rockstjärna. När jag fick erbjudandet att göra rollen tänkte jag först "det går inte", säger Sverrir 
Gudna­son
.

Men, fortsätter han, snart tog lusten och magkänslan över.
– Jag kan lära mig något av det här. Inte minst för att manuset är så bra. Historien är dramatisk och nog mörkare än vad många förväntar sig. Den visar vilken anspänning det är att tävla på elitnivå och hur ensamt det är på toppen.

Handlingen fokuserar på en vecka i Borgs liv, 1980, då han möter det amerikanska stjärnskottet John McEnroe i Wimbledonfinalen. En match som har utnämnts till tennishistoriens viktigaste kamp.
– De två framställdes som sten­hårda rivaler, men utvecklade en nära vänskap. De insåg att de var de enda som riktigt förstod varandra, säger Sverrir Gudnason, som själv blivit god vän med Shia LaBeouf som spelar McEnroe. 
På läktaren sitter tränaren Lennart "Labbe" Bergelin och Borgs fästmö Mariana Simionescu – som spelas av Stellan Skarsgård och Tuva Novotny – tätt ihop som stelnade av nervositet. Lennart Bergelin upprepar mantrat han gett Borg. En boll i taget!

– I tennis gäller det att satsa allt på varje boll. I skådespeleri är det motsatsen som gäller. Det är så lätt att överladda en scen.  Du måste slappna av och tänka på att dramatiken ska uppstå i publikens huvud, säger Sverrir Gudnason. 

För att efterlikna Björn Borgs fysik har Sverrir Gudnason hårdtränat. Under ett halvår spelade han tennis två timmar om dagen, jobbade med en personlig tränare, och åt och drack närings­riktigt som en elitidrottare. 
– Det var lite surt att inte få ta en öl eller en pizza ibland. Men jag har aldrig mått så bra som när jag kom över träningströskeln, säger han. 

Att låta håret växa axellångt och klä sig i dåtidens moderiktiga kläder – utsvängda jeans, blommiga skjortor och kavajer med breda slag – gillade Sverrir Gudnason, som tycker Björn Borgs look var jättesnygg. 

För att fånga tennisstjärnans psyke har han studerat tv-klipp, läst artiklar, intervjuer och böcker.
– Många menar att det måste vara svårt att ringa in Björn Borgs personlighet eftersom han svarade så fåordigt på frågor. Men denna skygghet och inte­gritet berättar mycket. Det gör även blickar, det karismatiska leende han kunde visa, hållningen och gångstilen. Det är även viktigt att visa att Borg var en person på tennisplan och en privat, säger Sverrir Gudnason.

Sverrir Gudnason har undvikit att träffa Björn Borg personligen, för att kunna göra en självständig tolkning. 
– Men nu när filminspelningen är klar möter jag honom gärna, säger han. Björn Borg har engagerat sig i filmen och varit med under inspelnings­dagar, dock inte då jag haft några scener. Dessutom spelar hans son, Leo Borg, sin pappa som ungt tennislöfte.

En viktig del i filmen är den täta relationen mellan Borg och Bergelin. 
– "Labbe" var som en fadersfigur för honom. Då är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan dem, säger Sverrir Gudnason.

En del av framgångens pris var att det var omöjligt för Björn Borg att få vara i fred på stan.
– Det är förståeligt att han ofta förskansade sig på hotellrummet med Bergelin och Mariana. De tre utgjorde hela team Borg och var nästan ständigt på resande fot, säger Sverrir Gudnason.

Wimbledonfinalen filmades i ett stekhett Prag. Scenen från Studio 54, symbol för det nöjesliv som Borg drogs in i, på Trädgårn i Göteborg. I denna stad utspelade sig även tv-serien "Upp till kamp" där Sverrir Gudnason fick sitt stora genombrott som arbetarkillen Tommy. Efter det har han gjort mer än 50 roller på film och tv och Guldbaggebelönats dubbelt upp.

Inför intervjudagarna med Sverrir Gudnason visas en råkopia av Borg.  Till Publikt säger han att "nu väntar kritikernas dom". Att rollen kan leda till en internationell karriär kommenterar han fåordigt, likt Björn Borg: 
– Chansen finns. 

Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.