Generalstrejk i Portugal på torsdagen

EU2010-03-04

I dag, torsdag, lägger många tusen statsanställda i Portugal ner jobbet i en generalstrejk i protest mot de ekonomiska åtstramningarna. Enligt förhandsbesked kommer en halv miljon människor att strejka.

Strejken blir antagligen den största Portugal upplevt på många år. Fackföreningarna säger att de under flera år tvingats uppleva försämrade pensionsvillkor och indragna förmåner. I år har de offentliganställdas löner frusits, och regeringen förbereder för att frysa lönerna också för 2011.

”Det finns ett enormt missnöje som man kan se av arbetarnas agerande och det betyder att vi kommer att få en enorm uppslutning bakom strejken”, säger Manuel Carvalho da Silva, ordförande för 725 000 medlemmar i General Confederation of Portuguese Workers till Reuters.

Portugal dras med en hög arbetslöshet – tio procent är den högsta siffran på ett kvarts sekel – samtidigt som underskottet i statens finanser landade på 9,3 procent av BNP, långt ovanför de tre procent EU satt upp som tak för medlemsländernas budgetunderskott.

Det tvingar den portugisiska regeringen till kraftfulla sparåtgärder i syfte att minska underskottet ner till tre procent fram till år 2013. Dagens strejker är en protest mot regeringens politik, och förtroendet för premiärminister Jose Socrates föll från 40,3 procent i januari till 29,4 procent i februari.

Omfattningen av strejken är ännu oklar, men enligt förhandsbeskeden kommer rättsväsendet, sjukvården, den offentliga förvaltningen och sophämtningen att drabbas. Och facken har varnat för fler strejker om regeringen framhärdar i att frysa de statsanställdas löner och försämra deras pensionsvillkor.

Euro-zonens fem problemländer, kallade PIIGS, anses som ett hot mot stabiliteten hos den gemensamma valutan. Det är Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien, som alla dras med stora underskott i den offentliga ekonomin och tvingas till mer och dyrare upplåning och växande statsskulder. EU-kommissionen ställer nu hårda krav på att de fem länderna – och övriga medlemsländer – anpassar sig till det gällande taket för budgetunderskott på tre procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA