Granskning visar att kontroll behövs

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-12-01

Försäkringskassans införande av förenklade läkarintyg blev ett misslyckande. Det fungerade inte att flytta fokus från kontroll till kundnöjdhet. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en granskning.

Försäkringskassan införde förenklade läkarintyg i januari 2015. Intygen skulle användas i de fall då läkaren bedömde att patienten skulle kunna gå tillbaka till jobbet utan åtgärder från vare sig myndigheten eller arbetsgivaren. Men utan tillräcklig kontroll blev reformen ett misslyckande, anser ISF.

ISFs slutsats av granskningen är att det är viktigt göra riskanalyser i samband med större förändringar i verksamheten. Även om granskningen handlar om Försäkringskassan är många av de slutsatser som dras allmängiltiga för styrning av statlig verksamhet, skriver ISF:

”Vi har funnit en rad brister i införandet av de förenklade intygen. Många av dessa hade kunnat hanteras om Försäkringskassan gjort en ordentlig riskanalys och exempelvis sett till att ett ändamålsenligt uppföljnings­system funnits på plats”, skriver rapportförfattaren Magnus Medelberg i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att läkare skrev för­enk­lade intyg också för patienter som de inte var avsedda för. Samtidigt uppfattade handläggarna vid Försäkringskassan att de förväntades att inte begära några kompletteringar av intygen. Tillsammans ledde det till att kontrollen minskade.

”De förenklade intygen växte fram inom ramen för en styrfilosofi som fokuserade på kundnöjdhet och mindre fokus på kontroller. Men utan relevanta kontroller vet vi inte när det inte fungerar som avsett. Kontroller, uppföljning och utvärdering är en förutsättning för att statlig verksamhet ska fungera på ett sätt som gör att medborgarna har anledning att känna tillit till stats­förvaltningen”, skriver ISFs generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA