Annons:
Richard Ringhov har tagit Torns IF från division 4 till division 1. “Det är en resa jag unnar många av mina kolleger att göra någon gång.”Bild:Aline Lessner
Min fritid
Fördjupning
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Han är trogen Torns IF

ST-medlemmen Richard Ringhov är avdelningschef på Lunds universitet. Han är också fotbollstränaren som har tagit Torns IFs herrlag från division 4 till division 1.

"Idrott handlar mycket om passion och känslor. Det är givetvis viktigt att vara etta i sin stad. Men det är viktigare att göra en bra prestation sett över hela seriespelet. Detta var vår andra säsong i division 1. I fjol slutade vi på en fantastisk femteplats, i år blev det en tolfte plats. Det är en stor prestation av en så liten förening som vår att ligga i division 1.

Det här är mitt tionde år i Torns IF. I vanliga fall brukar man stanna tre till fyra år som tränare inom svensk elitfotboll. Så det är ett litet rekord. Under den här tiden har vi marscherat från division 4 till division 1. Det är en resa jag unnar många av mina kolleger att göra någon gång.

I genomsnitt lägger jag cirka 20 till 25 timmar i veckan på laget. Vi tränar mellan tre och fyra pass i veckan, plus match.

Som tränare tillämpar jag ett öppet ledarskap. Vi gör ett jobb tillsammans hela gruppen och laget, men någon måste chefa och visa vägen. Alla tjugo kan inte ta ut laget, det gör tränaren. En av mina viktigaste hörnpelare är att man måste må bra för att prestera. Det gäller oavsett om man är på en arbetsplats eller spelar i ett fotbollslag. Jag försöker skapa en miljö där folk trivs. Och många av de spelare som kommer till oss stannar länge.

Jag anser att vi är unika i svensk fotboll i dag i och med att klubben ses som det viktigaste. Spelarna sätter inte sig själva i centrum. Man spelar med klubbmärket och underkastar sig klubben. Det har varit en framgångsfaktor för oss." 

Berättat för Jenny Damberg

Richard Ringhov
  • Ålder: 56 år.
  • Bor: Centralt i Lund.
  • Arbete: Avdelningschef för interntryckeriet vid Lunds universitet.
  • Gör på fritiden: Lägger tid på familjen och långa hund­promenader. Fotbollstränare för Torns IF i division 1 södra.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.