Annons:
DIALEKTER
Kultur
AVTove Björnlundh0 kommentarerTyck till!

Här bevaras folkets språk

Har du hittat äggblomster* i trädgården? Eller slagit ögon-kanken* i en öppen skåpslucka? Då är du nog uppvuxen i Blekinge. Eller så har du rotat i Uppsalas dialektarkiv.
Leif Nilsson på Institutet för språk och folkminnen letar i lådor fyllda med ortsnamn från Stockholmstrakten.Bild:Patrik Lundin

På 50 000 skivor och sju miljoner små lappar finns landets språkskatt bevarad. Väl organiserad efter ortsnamn, dialektala ord eller i vilket landskap det används. Arkivet är samlat från mitten av 1800-talet, men de äldsta dialektuppteckningarna är från 1600-talet och finns i kopior i stället för original. Det är ju tråkigt med flottiga fingeravtryck på antika papper.

Vi befinner oss på dialektarkivet i Uppsala, ett av fyra i landet. Arkivet ingår i det statliga Institutet för språk och folkminnen, Sofi, som samlar in, bevarar och forskar om dialekter, namn och folkminnen.

Leif Nilsson är namnvårdskonsulent på Sofi. Han skrattar lite åt frågan om det finns en standardmening, som alla får säga när dialektforskarna samlar in material.

– Vi söker upp människor som är födda, uppvuxna och har levt hela livet i samma socken. De får berätta om orten och sig själva, då får man folkminnet på köpet av dialekten och vice versa.

Han fyller i att ett genuint uttal av ett ortsnamn ofta hjälper till med tolkningen av namnet. Ibland ser det skrivna namnet helt annorlunda ut än det uttalas.

En doft av gammalt papper

Arkivet är kallt. En låg temperatur är bättre för att bevara materialet. Det doftar av gammalt papper, som samlat på sig lite damm, nästan som på bibliotek. Hyllorna, med alla sina små trälådor, är fulla av rek­tangu­lära små papperslappar.

En del har röda siffror, så man kan hitta en viss plats på ett kartark, som finns längre in i rummet. Alla lappar är signerade av den som upptecknat dem. De är antingen prydda med ord, vad de betyder och hur de används i en mening, eller med ett ortsnamn och en förklaring var namnet kommer ifrån. Ändå känns arkivet förvånansvärt litet. Ord tar inte så mycket plats.

Dialekterna är återupprättade

Under 1940- och 1950-talet var utjämningen, eller snarare utrotningen, av dialekter ett politiskt mål. Alla skulle tala rikssvenska, speciellt lärare.

Annika Karlholm är forskningsarkivarie på Sofi i Uppsala. Hon berättar att ända in på 1980-talet var de som studerade nordiska språk tvungna att gå hos en talpedagog för att lära sig rikssvenska.

– Det har skett en ideologisk förändring, och i dag har dialekter hög­r­e status. Det är inte längre ett problem att tala med dialekt, folk blir i stället snarast tvåspråkiga och väljer när de talar vad.

Rikssvenskan är en konstprodukt. Det var efter medel­tiden som försöken med att standardi­sera skriftspråket började. Annika Karlholm förklarar att det är hur det dialektala talspråket skiljer sig från skriftspråket som dialektforskare under­söker.

– Men dialekter är svenska språket, säger hon. Det är variationerna som gör språket levande. 

Har du något favoritord?

– Vilken svår fråga! Jag har ingen direkt favorit. Men det är ofta härligt att höra dialektord i sin rätta miljö, i en helt vanlig mening: »De blåst vesta ... å båuran frå sjöa dåna å slår doft oppi strannfjåru*«. Det är som att lyssna på poesi!

Många anpassar sin dialekt

Dialekter har alltid funnits, även om de förändras över tid. När människor bodde mer isolerat i socknar levde språket ett eget liv och skilde sig från en socken till en annan. Dia­lekter utvecklas i vår strävan att skilja oss från varand­ra, men utjämnas när vi strävar efter en likhet med en annan grupp. Annika Karlholm förklarar att många byter eller förändrar sin dialekt om de flyttar för att passa in i det område där de befinner sig.

Hon skriver tillsammans med Eva Thelin på ett nytt svenskt dialektlexikon. Det kommer  ta cirka tio år, vilket är ganska kort tid inom ordboksvärlden. Det ska ersätta det förra, skrivet av Johan Ernst Rietz på 1860-talet. Tills lexikonet är klart kan man roa sig med att lyssna på dialekter från hela Sverige via institutets hemsida.  

– Vi gör ett mindre, lite enklare och mer populärvetenskapligt lexikon. Vi väljer ut godbitarna och plockar in de ord vi fastnar för, säger Annika Karlholm.

Urvalet är särdialekter. Det är ord som inte finns med i Svensk ordbok, Svenska Akademins ordlista eller Svenska Akademins ordbok, men ändå används inom minst tio olika socknar eller tre landskap. Målet är att väcka intresset för dialekter hos allmänheten. Något som Fredrik Lindströms populära språkböcker och tv-program har hjälpt till med.

– Han har definitivt gjort dialekter och forskningen om dem populär. Man måste inte göra det så svårt hela tiden, det kan vara kul också, säger Annika Karlholm.

Men varför ska vi bevara dialekter?

– Dialekter är berikande, språket skulle utarmas om alla pratade likadant. Dialekter är en del av vår kultur.

* Det här betyder dialektorden i texten

Äggblomster är ett dialektalt ord för maskros.

Ögon-kanken syftar till pannbenet närmast ögonbrynen.

Båra [uttal båura]: våg (i sjö), bölja

Strandfjåru: strandkant

Butt: kvitt (Bohuslän)

Byxa: att planlöst springa hit och dit (Småland och Västergötland)

Öla: en liten holme i en myr (bland annat på Gotland)

Ölma: titta stint, surt, blänga (bland annat i Västergötland)

Älska: att tämja ett husdjur (bland annat i Gästrikland och Medelpad)

Ämnen: Kultur
IMMATERIELLA KULTURARV

På regeringens uppdrag undersökte Sofi om Unescos konvention om skydd av de immateriella kulturarven kan genomföras i Sverige.

Immateriellt kulturarv kan vara seder, hantverkskunskap och språkliga uttryck som dialekter.

Sofi föreslår att konventionen skrivs under. De vill även skapa ett råd av myndigheter och intresseorganisationer och bygga ett nätverk för att fördjupa och förenkla samarbeten. Sofi har till exempel hjälp av hembygdsgårdar för att samla in folkminnen.

Bli den första att tycka till!
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.