Hävdar att han erbjöds pengar för att hoppa av

REGERINGEN2018-12-06

Förre justitieministern Thomas Bodström erbjöds en halv miljon kronor för att hoppa av som landshövding i samband med Allra-skandalen. Det uppger han själv i SVTs ”Min sanning”.

Innan skandalen i pensionsbolaget Allra blev kända hade regeringen hösten 2017 erbjudit Thomas Bodström att bli landshövding i Stockholms län. Han accepterade erbjudandet och sålde sin egen advokatbyrå för att möjliggöra det offentliga uppdraget. Tillträdet skulle ske 1 november 2017.

Men innan han hann tillträda blossade skandalen upp i pensionsbolaget Allra, där fyra personer står åtalade för att ha lurat pensionsspararna, uppger SVT. Thomas Bodström satt som styrelseledamot i pensionsbolaget Allra under nio månader – från maj 2016 till februari 2017 och förekom i reklam för bolagets sparprogram, men han var aldrig personligen misstänkt för några oegentligheter i samband med Allra.

Enligt Thomas Bodström erbjöd regeringen honom, när Allra-skandalen uppdagades, sex månadslöner om han sade ifrån sig jobbet som landshövding. Uppgifterna lämnar Thomas Bodström i SVT-programmet ”Min sanning” som sänds på söndag.

”Mitt motbud var noll månadslöner – men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig – för att rädda regeringen”, säger Thomas Bodström i tv-programmet.

Det slutade med att regeringen ändå drog tillbaka sin utnämning. Civilminister Ardalan Shekarabi, S, vill enligt SVT inte kommentera vad som hände när utnämningen drogs tillbaka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA