En extern utredare har granskat Södertörn högskolas kopplingar till "kulturprofilen".
Bild: Mostphotos
En extern utredare har granskat Södertörn högskolas kopplingar till "kulturprofilen".

Högskolas koppling till "kulturprofilen" granskad

SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA2018-12-10

Anställda på Södertörns högskola var involverade i Jean-Claude Arnaults kulturförening Forum i sådan omfattning att det borde anmälts som bisyssla. Det framkommer i en granskning av en extern utredare. Lärosätet kritiseras också för sitt agerande i samband med att en doktorand berättade att hon utsatts för övergrepp.

Av:  Carl von Schéele

Högskolan har låtit en extern utredare, advokaten Biörn Riese, utreda Södertörns högskolas kopplingar till kulturföreningen Forum, som letts av den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han dömdes nyligen i Svea hovrätt till 2,5 års fängelse för våldtäkt.

Biörn Riese konstaterar att högskolan inte haft något avtal med Forum och att inga ekonomiska transaktioner skett. Men advokatens utredning visar att ett tiotal personer på Södertörns högskola på olika sätt har varit involverade i verksamheten i Forum och att det för vissa varit så omfattande att det skulle kunna betecknas som bisyssla. Ingen anställd har dock anmält bisyssla till arbetsledningen. Biörn Riese efterlyser bättre efterlevnad av de regler som finns om bisysslor.

Högskolan får också kritik för sitt agerande i samband med att det uppdagades att en kvinnlig doktorand berättat att hon utsatts för övergrepp av Jean-Claude Arnault. Enligt utredningen ska hon för ett år sedan - mot tysthetslöfte - ha berättat för sin handledare, en professor vid högskolan, om övergreppet. Professorn ska då ha uppmanat henne att göra en polisanmälan.

Efter att medierna ställt frågor om högskolans koppling till Forum och Jean-Claude Arnault gjordes en intern utredning. Därefter var professorn med och utformade ett pressmeddelande i december 2017, men utan att berätta om polisanmälan.

I pressmeddelandet skrev man därför att den interna utredningen visat att det inte framkommit något som visade på att det förekommit kränkningar av medarbetare. Däremot hade medarbetare på högskolan enligt pressmeddelandet vid några tillfällen upplevt ”oönskad intimitet” från kulturprofilen. Biörn Riese konstaterar att högskolans hantering av resultatet av utredningen inte i alla delar följde högskolans rutiner för utredningar av trakasserier och diskriminering.

Efter publicering påpekade doktoranden felaktigheterna i pressmeddelandet, men först ett halvår senare skrev högskolan till en fotnot om att det fanns felaktigheter i det. Senare kompletterades detta med texten ”eftersom en person på högskolan har gjort en polisanmälan mot Forums föreståndare.”

Högskolans agerande gav upphov till intern och extern kritik om en tystnadskultur på högskolan, och misstankar om att dess företrädare försökte skydda lärosätet från dåligt rykte, medan andra anser att det handlade om att skydda kvinnan, skriver Biörn Riese i sin utredning. Han konstaterar att förtroendeskadan för lärosätet kunnat begränsats långt tidigare om pressmeddelandet rättats när doktoranden begärde det.

”Jag konstaterar att hanteringen av frågan i vissa delar har orsakat lidande hos berörda personer i organisationen, vilket jag beklagar djupt. I egenskap av rektor och den högste operative ansvarige chefen ser jag det som min viktigaste uppgift att det som har skett inte ska kunna upprepas”, kommenterar högskolans rektor Gustav Amberg rapporten i ett pressmeddelande.

Biörn Riese föreslår i rapporten att högskolan förbättrar sitt arbete på nio punkter, bland annat att man ska ha som rutin att snarast förtydliga om information blivit otydlig eller missvisande. Han föreslår också att det införs en rekommendation om att i utredningar som rör kränkningar, trakasserier och diskriminering ska utredare eller utredda kunna begära att utredningen lyfts till en central funktion eller extern part.

Karin Magnusson, tillförordnad ordförande för ST-sektionen på Södertörns högskola, säger till Publikt att både den drabbade kvinnan och den inblandade professorn mått mycket dåligt. Hon välkomnar rapporten:

– Det är bra att utredningen är gjord. Utredningen visar att vissa rutiner är väldigt bra, men att de inte följts som de ska, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA