Annons:
Skolverkets handläggare av lärarlegitimationer är ombedda att jobba övertid på helger, åtminstone fram till årsskiftet. Orsaken är att köerna för att få legitimation har växt under året.Bild:Getty Images
SKOLVERKET
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Högt tryck på Skolverkets handläggare

Fler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
Samira Said är handläggare på Skolverket.Bild:Privat

En lärare ska få sin legitimation fyra månader från det att ansökan kommit in till Skolverket. Men för tillfället får många vänta längre än så. Oväntat många ansökningar är en orsak till att kötiderna växer.

– Det går inte alltid att förutspå hur stor anstormning det kommer att vara, säger Peter Karlberg, ordförande för ST inom Skolverket till Publikt.

De omkring 40 anställda som jobbar med att handlägga lärarlegitimationer har nu blivit erbjudna att jobba övertid på helger fram till årsskiftet.

Att ansökningarna är fler än vanligt beror bland annat på en lagändring om att lärare i fritidshem ska vara legitimerade från och med 1 juli i år.

– Det var nog många fritidspedagoger som kände lite panik och skickade in sin ansökan snabbt för att hinna bli legitimerade, säger Samira Said, ledamot i STs avdelningsstyrelse och handläggare på Skolverket.

Personalen på Skolverket har jobbat helger sedan september, men än så länge har det handlat om frivillighet, enligt Samira Said. Vissa helger är det ett tiotal som jobbar över, andra är de färre.

– Jag kan inte tala för alla, men det är klart att man känner stress när vi har längre handläggningstider. Men vi har haft en flexibilitet där man kan hoppa in och jobba övertid under helgerna för att få ned handläggningstiderna, säger hon.

I år har över 1 500 lärare av de runt 13 000 som ansökt om lärarlegitimation fått vänta längre än fyra månader. I dagsläget ligger ungefär 300 ärenden där lärarna har väntat längre än den uppsatta gränsen öppna hos Skolverket, enligt siffror som Sveriges Radio Ekot tagit fram.

De ungefär 40 handläggarna är fördelade på två enheter, där vissa jobbar med ärenden där de som söker lärarlegitimation har en utländsk utbildning. I dessa fall är den acceptabla gränsen för väntetid satt till mellan fyra och sex månader.

– Vi har långa handläggningstider överlag och jobbar med att försöka få ned dem. Vi har även haft lite personalförändringar och utbildning av ny personal som tagit lite av vår tid, säger Samira Said.

STs avdelningsordförande Peter Karlberg bekräftar att personalomsättningen är högre bland dem som jobbar med handläggning av lärarlegitimationer, jämfört med resten av Skolverkets personal. 

Facket har inte agerat på att handläggarna jobbar helg, eftersom det inte handlar om tvång eller för stora uttag av övertid, enligt Peter Karlberg.

– Arbetsgivaren har naturligtvis rätt att se till att vi som myndighet fullgör arbetsuppgifterna. Det är mer att vi har en allmän bevakning på att det här sköts på rätt sätt, säger han.

Legitimation krävs för fast jobb

För att en lärare eller förskollärare ska kunna bli tillsvidareanställd krävs att han eller hon har legitimation.

Vilka ämnen som läraren får behörighet att undervisa i styrs av vilka ämnen hen läst i sin lärarutbildning.

Kravet på lärarlegitimation skulle från början införas 1 juli 2012, med övergångsregler fram till 2015. Efter att Skolverket efter en tid fått problem med att handlägga legitimationer i den takt som krävdes sattes 1 december 2013 som nytt datum.

Lärare som har en högskoleutbildning som fritidspedagog får i dagsläget arbeta med undervisning i fritidshem. Från 1 juli i år tas det undantaget bort och det blir krav på lärarlegitimation och behörighet för lärare i fritidshem.

Källa: Skolverket

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.