Hot och våld bakom var tionde jobbolycka

ARBETSMILJÖ2018-12-12

Enligt en ny rapport från Afa Försäkring orsakas mer än vart tionde olycksfall i arbetet av hot och våld i samband med jobbet. Många av dem som råkat ut för allvarliga arbetsolycksfall har utsatts för rån.

Afa Försäkrings statistik belyser arbetsolycksfall på grund av hot och våld i arbetet. Hot och våld innefattar tre kategorier av olyckor; hot och våld, rån och påkörning av person. Antalet allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld per 1 000 sysselsatta har totalt sett inte ökat, men förändrats mellan yrkesgrupper över tid. Risken har minskat för poliser, kriminalvårdare, socialt arbete, tågvärdar och lokförare. Risken ökar för väktare och ordningsvakter och undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera. Två av tre arbetsolycksfall orsakade av hot och våld drabbar kvinnor.

”Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Det är cirka 5 000 personer per år”, kommenterar Anna Weigelt, chef på analysavdelningen på Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

I genomsnitt kategoriseras 17 procent av de arbetsolycksfall som orsakats av hot och våld som allvarliga olycksfall. En stor andel av de allvarliga arbetsolycksfallen beror på rån.

”Många arbetsolycksfall orsakade av hot och våld leder till fysiska skador och träffar främst huvud, hals eller ansikte. Men arbetsolycksfall med hot och våld leder ofta även till en psykisk diagnos”, konstaterar analytikern Therese Ljung i pressmeddelandet.

AFA Försäkrings databas över kollektivavtalade försäkringar innehåller 14 miljoner ärenden. Den visar vilka yrkesgrupper, sektorer, arbetsuppgifter och aktiviteter som är förknippade med olika skador och sjukdomar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA