Annons:
Öppenhet
Nyhet
AVPeter Nordebo2 kommentarerTyck till!

Inte olagligt begära ut kollegans e-post

Den professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.

En professor vid Göteborgs universitet ska enligt anmälaren ha begärt ut e-post från sina kollegers konton, skriver tidningen. Bland de berörda meddelandena fanns enligt anmälaren bland annat mejl till journalister. Anmälaren ansåg att professorn därmed brutit mot tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud.

Bland de mejl som universitetet lämnat ut fanns en skriftväxling mellan anmälaren och en tysk journalist. Också anmälaren är professor vid universitetet. Hen ansåg att skriftväxlingen omfattades av efterforskningsförbudet, som säger att myndigheter inte får efterforska vem som lämnat viss information till media.

Nu har JK beslutat lägga ned ärendet utan att inleda någon förundersökning, skriver Dagens Nyheter. Enligt JK kan det inte antas att professorn som begärt ut mejlen agerat som företrädare för myndigheten. JK betraktar professorn som en enskild person, som i likhet med alla andra har rätt att ta del av allmänna handlingar. Den rätten skyddas också av grundlagen.

”I vissa fall är det svårt att hålla isär person från ämbete. Man får göra en helhetsbedömning. I det här ärendet bedömde man att personen agerat i egen sak”, säger föredragande juristen Lisa Nilheim vid JK till tidningen.

Inlagt av Bjorn tors, 01/16/2020 - 12:34
Innebär det här att efterforskningsförbudet i praktiken är satt ur spel? Skulle man kunna tolka det som att det även sträcker sig utanför e-post? Vilken chef på vilken myndighet som helst kan väl agera i egen sak? Nu vet jag inte vad ärendet gäller, men ser risk med att det försvårar att påtala missförhållanden inom en offentlig verksamhet. Däremot om det handlar om att forskningsresultat läckt så är det ju ett knivigare läge, men det kanske tas hänsyn till i den helhetsbedömning Lisa Nilheim pratar om. Och man kan ju såklart alltid använda sin privata e-post så det kanske inte är något bekymmer egentligen.
Inlagt av Björn Isaksson fre, 01/10/2020 - 08:37
Intressant, och lika intressant är hur anmälaren fick kännedom om att professorn begärt ut e-posten? Enligt det så kallade anonymitetsskyddet i Tryckfrihetsförordningen har de som begär ut handlingar rätt att vara anonyma och därför ska inte uppgifter om att ngn begär ut handlingar spridas.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.