Inte olagligt begära ut kollegans e-post

ÖPPENHET2020-01-08

Den professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.

En professor vid Göteborgs universitet ska enligt anmälaren ha begärt ut e-post från sina kollegers konton, skriver tidningen. Bland de berörda meddelandena fanns enligt anmälaren bland annat mejl till journalister. Anmälaren ansåg att professorn därmed brutit mot tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud.

Bland de mejl som universitetet lämnat ut fanns en skriftväxling mellan anmälaren och en tysk journalist. Också anmälaren är professor vid universitetet. Hen ansåg att skriftväxlingen omfattades av efterforskningsförbudet, som säger att myndigheter inte får efterforska vem som lämnat viss information till media.

Nu har JK beslutat lägga ned ärendet utan att inleda någon förundersökning, skriver Dagens Nyheter. Enligt JK kan det inte antas att professorn som begärt ut mejlen agerat som företrädare för myndigheten. JK betraktar professorn som en enskild person, som i likhet med alla andra har rätt att ta del av allmänna handlingar. Den rätten skyddas också av grundlagen.

”I vissa fall är det svårt att hålla isär person från ämbete. Man får göra en helhetsbedömning. I det här ärendet bedömde man att personen agerat i egen sak”, säger föredragande juristen Lisa Nilheim vid JK till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Björn Isaksson (ej verifierad) fre, 01/10/2020 - 08:37
Intressant, och lika intressant är hur anmälaren fick kännedom om att professorn begärt ut e-posten? Enligt det så kallade anonymitetsskyddet i Tryckfrihetsförordningen har de som begär ut handlingar rätt att vara anonyma och därför ska inte uppgifter om att ngn begär ut handlingar spridas.
Inlagt av Bjorn (ej verifierad) tors, 01/16/2020 - 12:34
Innebär det här att efterforskningsförbudet i praktiken är satt ur spel? Skulle man kunna tolka det som att det även sträcker sig utanför e-post? Vilken chef på vilken myndighet som helst kan väl agera i egen sak? Nu vet jag inte vad ärendet gäller, men ser risk med att det försvårar att påtala missförhållanden inom en offentlig verksamhet. Däremot om det handlar om att forskningsresultat läckt så är det ju ett knivigare läge, men det kanske tas hänsyn till i den helhetsbedömning Lisa Nilheim pratar om. Och man kan ju såklart alltid använda sin privata e-post så det kanske inte är något bekymmer egentligen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA