Kort avtal för industrin klart

AVTALRÖRELSEN2011-12-12

Ett nytt avtal för teknikindustrin blev klart i dag, måndag. Det innebär löneökningar på tre procent och är kort: det gäller bara i fjorton månader.

Parterna inom industrin lyckades i dag, måndag, enas. Överenskommelsen, som egentligen är ett antal avtal för flera olika sektorer inom teknikindustrin, ger löneökningar på tre procent åt uppemot 500 000 medlemmar i IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen, bland andra. Avtalet gäller i fjorton månader, från 1 februari 2012 och fram till 31 mars 2013.

På arbetsgivarsidan finns Teknikföretagen, Skogsindustrierna, Industri- och Kemigruppen, Stål- och Metallarbetsgivareförbundet samt Gruvornas Arbetsgivareförbund.

Från alla dessa organisationer hörs röster om att avtalet blev för dyrt, men att det ändå var bättre att enas med motparten än att framleva den närmsta tiden utan fredsplikt.

Från fackligt håll talas det om rimliga och reala löneökningar.

”Vår bedömning är att avtalen ger förutsättningar för reallöneökningar under 2012 liksom att svensk industris konkurrenskraft bibehålls så att jobben inte äventyras”, kommenterar exempelvis IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

För en och en halv vecka sedan förkastade fackförbunden de 2,6 procent på 13 månader som de opartiska ordförandena, Opo, hade föreslagit i sitt slutbud.

Fackförbunden hade i avtalsrörelsens början yrkat på lönehöjningar på 3,7 procent för tolv månader.

Lönerevisionen sker 1 februari. Förhandlingarna har följt den ordning som bestämts i industriavtalet, paraplyavtalet under vilket alla dagens avtal lyder.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är nöjd med dagens överenskommelse.

– Man har landat på en bra och balanserad siffra.

Hon tycker att parterna fortsätter att ta samhällsansvar samtidigt som arbetstagarna får en del.

– Det är en viktig signal till medarbetarna som varit med och sett till att Sverige återhämtat sig efter krisen 2009.

Åsa Erba-Stenhammar tycker också att löptiden är bra.

– Ja, mycket bra, för då ligger de märkessättande avtalen i nära anslutning till övriga avtal som ska omförhandlas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA