Kräver att Postnord delas upp igen

POSTNORD2018-11-05

Dansk Folkeparti kräver att den danska posten ska skiljas från dansk-svenska Postnord, uppger Danmarks radio, DR. Professor Per Nikolaj Bukh vid Aalborg Universitet uppskattar kostnaden till flera hundra miljoner danska kronor.

”Äktenskapet med svenskarna har inte varit lyckligt”, säger Dansk Folkepartis talesperson i postfrågor Henrik Brodersen till DR.

Därför går partiet ut med ett krav att Postnord på nytt delas upp mellan Sverige och Danmark 1 januari 2020, då avtalet mellan länderna om det gemensamt ägda bolaget ska förnyas.

Postnord bildades år 2009 genom en sammanslagning av danska Post Danmark och svenska Posten AB. Bolaget ägs till 40 procent av danska regeringen, medan den svenska regeringen har de återstående 60 procenten. Enligt Dansk folkeparti har svenskarna för mycket fokus på vad som är bra för Sverige, samtidigt som den danska tjänsten gradvis blivit sämre. Dansk Folkeparti anser att postdistributionen är en så viktig del av landets infrastruktur att det är avgörande att Danmark bestämmer.

”Jag känner att vi har mindre och mindre påverkan på hur man bedriver postväsendet i Danmark. Vi måste titta på detta med helt nya ögon. För att vi åter ska få en pålitlig posttjänst måste vi ta hem den. Det kommer att kosta en del pengar, men det får vi ta”, säger Henrik Brodersen till DR.

Professor Per Nikolaj Bukh vid Aalborg Universitet konstaterar att det kommer att kosta mycket pengar att separera Postnord.

”Pengarna kommer antingen att överföras till brevpriser eller belasta staten genom anslag. Det blir de danska skattebetalarna som kommer att betala”, säger Per Nikolaj Bukh till DR.

Han uppskattar att kostnaden för att dra ut Danmark från Postnord kommer att uppgå till flera hundra miljoner danska kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Posten Postnord
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA