Kvinnor sjukskrivs oftare än män

SJUKFÖRSÄKRING2019-06-11

Kvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. ”Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.

Riksrevisionen har granskat skillnaderna i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor. Studien omfattar 60 000 personer i Skåne som under perioden 2010–2016 varit sjukskrivna, där majoriteten diagnosticerats med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa. Dessa diagnoser utgör i dag omkring 15 procent av alla pågående sjukfall.

Granskningen visar att kvinnor med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots likartad diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Skillnaden verkar inte kunna förklaras av att kvinnor har sämre hälsa än män. Tvärtom tyder resultaten på att kvinnor har bättre hälsa än män, sett till funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning.

Skillnaderna är allra tydligast hos personer i 30–40-årsåldern som inte har barn, är högutbildade med relativt hög inkomst och arbetar i mansdominerade branscher. Riksrevisionens rapport visar också att det inte syns några skillnader mellan könen i typiskt kvinnodominerade branscher som omsorg och hälso- och sjukvård.

En inte obetydlig del av skillnaderna kan förklaras av att kvinnor och män med vissa diagnoser bedöms olika, skriver Riksrevisionen, och konstaterar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män.

Granskningen har inte utrett om kvinnor sjukskrivs mer, eller män mindre, än vad reglerna för sjukförsäkringen tillåter. Riksrevisionen menar att båda alternativen – eller en kombination – är möjliga.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att tillsätta en utredning med fokus på att minska utrymmet för osakliga könsskillnader i sjukskrivningsprocessen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA