Annons:

Minister utfrågades om rekrytering till myndighet

STATENS FASTIGHETSVERK2025-04-29

Både regler och praxis följdes när regeringen anställde moderatpolitikern Irene Svenonius som överdirektör på Statens fastighetsverk. Det hävdade finansmarknadsminister Niklas Wykman, M, vid en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott.

Den 1 mars förra året utsåg regeringen den moderata Stockholmspolitikern Irene Svenonius till överdirektör i Statens fastighetsverk, SFV, dagen efter att hon hade skickat in sin intresseanmälan. Förfarandet väckte frågor, och ledde även till en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, KU, från Vänsterpartiet.

När finansmarknadsminister Niklas Wykman kom till KU för att svara på frågor om rekryteringsprocessen förklarade han att hanteringen berodde på tidsnöd. Men regler och praxis har följts, försäkrade han. Regeringen kan utnämna överdirektörer utan annonsering, och så har skett vid flera tillfällen.

Posten som överdirektör är ny för Statens fastighetsverk. Enligt Niklas Wykman hade departementet under hösten 2023 kommit till insikt om att en sådan roll behövdes, med tanke på att myndigheten fått ökade resurser och flera nya uppdrag.

En kandidat fanns också i åtanke, men den personen tackade nej.

– Det var helt klart en besvikelse. Vi hade ingen plan B i det läget, och tiden var ganska knapp, sade Niklas Wykman.

Att tiden var knapp berodde på att SFV skulle få en ny generaldirektör, och departementet ville presentera den nya rollen överdirektör och personen på den posten samtidigt med den nya generaldirektören Max Elger.

Efter att den först påtänkta kandidaten tackat nej diskuterade ministern alternativa personer med sin statssekreterare. Irene Svenonius namn kom upp, och en kontakt togs med henne 24 januari 2024.

Därefter genomfördes två intervjuer. Hon sågs som en bra kandidat på grund av sin erfarenhet av arbete på ledningsnivå i större organisationer och erfarenhet av upphandling och komplexa fastighetsprojekt och var villig att ta uppdraget. Men den formella ansökan kom alltså först dagen före utnämningen.

Niklas Wykman fick också frågor om jäv och om han umgicks privat med sin partikamrat Svenonius. Självklart har vi träffats i partisammanhang, svarade han. Privat har de enbart träffats vid enstaka tillfällen, vid begravningar och något bröllop.

– Vi umgås inte privat. Om jag hade upplevt att jag var jävig hade jag inte deltagit i beslutet, sade Niklas Wykman vid KU-utfrågningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA