
Ny myndighet för viltförvaltning föreslås
En särskild utredare föreslår att en ny viltförvaltningsmyndighet inrättas för att ta över frågor som rör jakt- och viltvård från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Syftet är att säkerställa en effektiv ansvarsfördelning för en långsiktigt hållbar jakt- och viltvård. ”Det är positivt att det tagits ett helhetsgrepp om både jakt och viltvård”, underströk landsbygdsminister Peter Kullgren, KD.
Den särskilda utredaren Susanna Löfgren har haft i uppdrag att föreslå en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som ska ansvara för viltförvaltningen på nationell nivå. Utredaren skulle också se över om ansvaret för vapentillstånd och för tillsyn av och tillståndsprövning för skjutbanor bör flyttas.
”Det är positivt att det tagits ett helhetsgrepp om både jakt och viltvård, och att de här frågorna har genomlysts noga av utredningen. Utredningen har presenterat flera intressanta förändringsförslag som vi nu kommer bereda vidare”, betonade landsbygdsminister Peter Kullgren, KD, i samband med att utredningen lämnades över.
Utredningen föreslår bland annat att alla viltfrågor flyttas till den nya Viltförvaltningsmyndigheten. Alla uppgifter som berör vilt och som i dag utförs av Naturvårdsverket föreslås gå över till den nya myndigheten Det skulle innebära att både artskyddsfrågor och jaktfrågor är på samma myndighet.
Myndighetens ansvarsområde ska omfatta alla vilda däggdjur och fåglar, även de marina däggdjuren sälar och valar som HaV ansvarar för i dag. Myndigheten ska styras av ett insynsråd och en generaldirektör och ha cirka 62 årsarbetskrafter. Enligt utredningen ska den nya myndigheten anlägga ett helhetsperspektiv på viltförvaltning. Den ska arbeta för att bevara viltet, för att bruka viltet som resurs och att begränsa skador och olägenheter som viltet förorsakar.
”Det är otroligt viktigt, för det här är ett stort och brett uppdrag, att man samverkar med alla de andra aktörer som är inblandade och det krävs väldigt mycket dialog för den nya myndigheten för att kunna få till en effektiv viltförvaltning”, underströk Susanna Löfgren i samband med att betänkandet överlämnades till regeringen.
När det gäller tillsyn av landets cirka 3 400 civila skjutbanor konstaterar utredaren att detta inte är en polisiär uppgift. Därför föreslår hon att länsstyrelserna tar över uppgiften att besiktiga och ge tillstånd till skjutbanor från Polisen. Den nya myndigheten ska ha ett övergripande ansvar för att utfärda föreskrifter och att vägleda och utbilda anställda på länsstyrelserna.
Utredningen har också haft i uppdrag att föreslå hur handläggningen av vapentillstånd kan föras över från Polisen till den nya myndigheten. Polisen har cirka 180 vapenhandläggare och det har funnits ett utbrett missnöje med hur myndigheten hanterar uppgiften. Men utredningen föreslår inte att vapentillstånden förs över till Viltförvaltningsmyndigheten.
”Sammantaget anser vi att en flytt av ansvaret för vapenärendena till en ny myndighet inte skulle bli effektivt för staten”, skriver utredaren. Men eftersom direktivet till utredningen innebar att ett förslag att flytta vapenhandläggningen till den nya myndigheten finns ett sådant förslag med i utredningens betänkande. Men utredaren själv står alltså inte bakom att det genomförs, även om flera av utredningens experter förordar att det genomförs.
Eftersök efter trafikskadat vilt bör enligt utredningen flyttas över från Polisen till Trafikverket. Också Jordbruksverket och Skogsstyrelsen ska enligt utredarens förslag få ett utökat ansvar för att arbeta med att begränsa skador av vilt. Även länsstyrelsernas uppgifter inom viltförvaltningen bör enligt förslaget förstärkas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.