Nytt centrum för kvinnors psykiska hälsa

HÖGSKOLAN2020-01-30

Uppsala universitet inrättar ett tvärvetenskapligt centrum för kvinnors psykiska hälsa för att sätta fokus på att psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem.

Psykisk ohälsa ökar bland kvinnor, vilket är ett komplext problem som behöver belysas ur olika perspektiv, konstaterar Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Kvinnor är överrepresenterade när det gäller psykiska sjukdomar som ångestsyndrom och depressionssjukdomar.

”Jag tror att det betyder väldigt mycket för forskningen att lyfta det här med en tvärvetenskaplig målsättning, för det är ju ofta i gränslanden mellan ämnen som det händer saker och man gör spännande upptäckter”, kommenterar professor Lisa Ekselius, som blir föreståndare för forskningscentret.

Universitetet har också utlyst 16 doktorandprojekt i anslutning till den nya satsningen. Ansökningstiden går ut den 16 februari. Ansökningarna kommer att läsas och behandlas av en grupp internationella granskare innan beslut fattas i april eller maj.

Den ökande psykiska ohälsan i samhället är ju inte bara ett medicinskt problem, utan exempelvis behövs teknisk forskning för att avbilda hjärnan eller för att utveckla AI-verktyg som kan användas i forskningen, skriver man på universitetets hemsida.

”Det är väldigt stimulerande att samla personer med olika bakgrund och olika sätt att arbeta. Alla uppmuntrar internationella samarbeten, men också inom sitt eget universitet ska man utnyttja den möjligheten. Nu har vi klivit över gränserna och där finns jättemycket att vinna”, påpekar Lisa Ekselius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA