Nytt centrum för kvinnors psykiska hälsa

HÖGSKOLAN2020-01-30
Uppsala universitet inrättar ett tvärvetenskapligt centrum för kvinnors psykiska hälsa för att sätta fokus på att psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem.

Psykisk ohälsa ökar bland kvinnor, vilket är ett komplext problem som behöver belysas ur olika perspektiv, konstaterar Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Kvinnor är överrepresenterade när det gäller psykiska sjukdomar som ångestsyndrom och depressionssjukdomar. 

”Jag tror att det betyder väldigt mycket för forskningen att lyfta det här med en tvärvetenskaplig målsättning, för det är ju ofta i gränslanden mellan ämnen som det händer saker och man gör spännande upptäckter”, kommenterar professor Lisa Ekselius, som blir föreståndare för forskningscentret.

Universitetet har också utlyst 16 doktorandprojekt i anslutning till den nya satsningen. Ansökningstiden går ut den 16 februari. Ansökningarna kommer att läsas och behandlas av en grupp internationella granskare innan beslut fattas i april eller maj.

Den ökande psykiska ohälsan i samhället är ju inte bara ett medicinskt problem, utan exempelvis behövs teknisk forskning för att avbilda hjärnan eller för att utveckla AI-verktyg som kan användas i forskningen, skriver man på universitetets hemsida. 

”Det är väldigt stimulerande att samla personer med olika bakgrund och olika sätt att arbeta. Alla uppmuntrar internationella samarbeten, men också inom sitt eget universitet ska man utnyttja den möjligheten. Nu har vi klivit över gränserna och där finns jättemycket att vinna”, påpekar Lisa Ekselius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.