Ungefär hälften av de nära 3 000 chefer som deltog i enkätundersökningen uppgav att de hade stämt av de anställdas arbetssituation i syfte att förebygga psykisk ohälsa under de senaste två åren.
Bild: Mostphotos
Ungefär hälften av de nära 3 000 chefer som deltog i enkätundersökningen uppgav att de hade stämt av de anställdas arbetssituation i syfte att förebygga psykisk ohälsa under de senaste två åren.

Utbildade chefer arbetar mot psykisk ohälsa

ARBETSMILJÖ2019-11-25
Det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa tenderar att bli mer påtagligt om chefen har fått någon form av utbildning i depressions- och ångestproblematik, visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ungefär hälften av de nära 3 000 chefer som deltog i enkätundersökningen uppgav att de hade stämt av de anställdas arbetssituation i syfte att förebygga psykisk ohälsa under de senaste två åren.

Bland de chefer som har fått utbildning kring förebyggande arbete relaterat till psykisk ohälsa är det 56 procent mer sannolikt att en sådan översyn blir gjord, enligt studien som är gjord vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Även i organisationer som genomfört generella utbildningar kring psykisk ohälsa är det större sannolikhet att chefen tar tag i den psykosociala arbetsmiljön, visar studien.

”Sannolikheten för att en chef faktiskt ska genomföra förebyggande samtal om ångest och depression är 84 procent högre om chefen arbetar i en organisation som erbjuder generella insatser, exempelvis stressrådgivning och föreläsningar om depression och ångest”, konstaterar Monica Bertilsson, lektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Hon har nu fått närmare 6 miljoner kronor i ytterligare forskningsmedel för att följa upp studien. Uppföljningen kommer att fokusera på chefernas möjlighet underlätta arbetet för anställda med psykisk ohälsa.

Den nya studien kommer bland annat att fokusera på skillnader i organisationens storlek, hur många personer som chefen har personalansvar för och vilken typ av arbetsuppgifter man ägnar sig åt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.