Fick oväntad restskatt – "det känns helt fel”
Statens servicecenter ska på eget bevåg ha sänkt skatteavdragen på löneutbetalningar, hävdar ST-medlemmen Sandra Axell. Det har lett till en restskatt på 7 000 kronor. Myndigheten menar att det inte stämmer överens med deras arbetssätt, där beslut från Skatteverket krävs för att sänka skatteavdraget.
Sandra Axell arbetar vanligtvis på Arbetsförmedlingen vid Globen i Stockholm. Men sedan en tid tillbaka har hon varit sjukskriven och fått ersättning från Försäkringskassan.
Utöver det har hon också haft en mindre inkomst från arbetsgivaren på omkring 3 500 kronor i månaden i form av sjukpenningtillägg.
När deklarationen för förra året kom i början av mars upptäckte Sandra Axell till sin förvåning att hon hade en restskatt på över 7 000 kronor att betala.
– Jag fattade ingenting, det kändes inte som att det kunde stämma, säger hon.
Sandra Axell gick igenom sina lönespecifikationer och kom fram till att Statens servicecenter antagligen dragit för lite skatt.
Hon ringde upp myndigheten för att få försöka få svar. Men enligt Sandra Axell ville Statens servicecenter inte erkänna att de gjort något fel.
– Sedan kom det ändå fram att de sänkt skatten för att de tyckte synd om mig. De sa att jag hade en så låg inkomst och ville att jag skulle få mer i plånboken.
Hon berättar att hon senare stämde av med Skatteverket som ska ha fått bekräftat att Statens servicecenter dragit för lite skatt.
– De kan inte göra egna beräkningar eller fatta beslut utan att rådfråga mig. Det gör mig fruktansvärt upprörd och känns helt fel, säger Sandra Axell.
Efter det första samtalet med Statens servicecenter har Sandra Axell på nytt hört av sig till myndigheten för att säkerställa ett framtida avdrag på 30 procent. Även då kände hon sig dåligt bemött och upplevde att det krävdes flera påpekanden innan avdraget till slut rättades till.
Anna Pettersson, enhetschef för lönetjänster på Statens servicecenter, säger att hon inte känner igen att myndigheten på eget bevåg skulle minska skatteavdraget. I sitt arbete utgår de från Skatteverkets underlag.
Om en person på eget initiativ vill höja sitt skatteavdrag kan det göras, men ska det däremot sänkas krävs beslut från Skatteverket.
– Vi kan inte uttala oss om vad som gäller i det här enskilda fallet. Men det låter inte som någonting vi skulle göra. Det är första gången jag blir ställd inför den här frågeställningen. Det är ingenting som framgår i våra arbetssätt och vi har inte rätt att göra det, säger hon.
Genomför ni några kontroller eller uppföljningar av ert arbete?
– Det görs kontroller när vi läser in filerna från Skatteverket. Om man själv hör av sig och vill göra skatteavdrag registreras det. Men vi kan aldrig minska skatteavdraget utan ett beslut från Skatteverket.
Kan ni garantera att det här inte är något som förekommer hos er?
– Utan att titta på och kommentera det här enskilda fallet kan vi inte garantera att det inte är något som blivit fel. Men i normala fall så arbetar vi inte på det sättet, säger Anna Pettersson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.