I boken ”Antiorganisationen: Dramaten och metoo” skildrar genusvetaren och författaren Vanja Hermele vår nationalteaters arbete inifrån under en minst sagt turbulent tid.
Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan. Det är angeläget – skolorna behöver blir bättre på att våga utmana värderingarna hos dem som upprätthåller hedersförtryck, skriver journalisten Påhl Ruin, som länge bevakat ämnet.
I ST-medlemmen Birgit Reizers trädgård har örterna en särskild plats, och som sekreterare i Svenska Örtasällskapets styrelse verkar hon för de mångsidiga växterna i ett större sammanhang.
Sexuella trakasserier på jobbet kan orsaka stor skada. För den som drabbas är det viktigt att våga berätta, och en vänlig kollegas stöd kan betyda mycket. Men det juridiska ansvaret för att sätta stopp för problemen ligger hos arbetsgivaren.
Johanna Jönsson, biträdande biståndschef på svenska ambassaden i Kiev, arbetar med de civila delarna av Sveriges bistånd till Ukraina. ”I slutändan handlar det om att tillgodose grundläggande behov för Ukrainas befolkning”, säger hon.
Varje år avsätter myndigheterna miljonbelopp till lokala omställningsmedel, som ska bidra till medarbetarnas och verksamhetens utveckling. Men Publikts granskning visar att en stor del av medlen inte används. Över 700 miljoner kronor ligger outnyttjade hos 21 myndigheter.
Strax före jul kom beskedet: Nästan vart fjärde servicekontor ska stängas. På kort tid har Statens servicecenter gått från snabb expansion till nedläggningar. Osäkerheten om framtiden har väckt oro bland de anställda.