
Alexander Armiento: Servicekontoren står för en viktig statlig närvaro
Att göra rätt i mellanhavanden med myndigheter är inte alltid enkelt. Men tiden då många statliga myndigheter hade omfattande egna kontorsnät där det gick att träffa deras anställda och få hjälp med byråkratin är sedan länge förbi. Staten har dragit sig tillbaka.
Att i stället använda digitala tjänster innebär en utmaning för många, inte minst personer som har svårt att använda en dator eller att ta till sig komplicerad information i skrift. Kundtjänst på telefon är inte heller ett fullgott alternativ – särskilt inte när väntetiderna är mycket långa.
Under de senaste åren har riksdag och regering insett att detta är ett problem och satsat på att öppna statliga servicekontor i Statens servicecenters regi. De ger hjälp med ärenden hos flera olika myndigheter – Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen och i vissa fall även Migrationsverket. Det har inneburit samordningsvinster som gjort det möjligt att tillhandahålla statlig service även på mindre orter som Arvika, Karlshamn, Nordmaling och Piteå, och i utsatta områden som Biskopsgården i Göteborg och Brandbergen i Stockholm.
Fram tills nu. För i regeringens budget för 2025 skars anslaget till Statens servicecenter ned kraftigt. Och nyligen kom beskedet från myndigheten: följden blir att de nyss uppräknade kontoren – och många fler – ska stängas. Totalt planerar Statens servicecenter att lägga ned 35 av sina 148 kontor under de närmaste två åren.
Staten drar sig alltså nu tillbaka en andra gång. När servicekontor som i flera fall öppnade för bara några år sedan nu bommar igen kommer många människor på dessa orter att känna sig övergivna. Förtroendet för staten riskerar att minska.
Det är också en besparing som slår ojämnt. De som har allra störst behov av servicekontorens tjänster är de svagaste i samhället. För dem kan det vara svårt att ha råd med en bussbiljett till grannorten.
Som de anställda på servicekontoren konstaterar i detta nummer av Publikt kan en kontorsstängning få stora konsekvenser för lokalsamhället. ”Statlig närvaro utstrålar ett slags lugn, en ordning på en utsatt plats. När vi försvinner lär otryggheten öka för dem som bor här”, säger servicehandläggaren Peter Hjelm i Brandbergen.
I stället för att skära ned på den statliga servicen borde regeringen utöka statens närvaro i hela landet. Servicekontor borde öppna på fler orter och få möjlighet att erbjuda fler tjänster. Det skulle minska köerna både på de befintliga kontoren och i myndigheternas kundtjänster.
Lika viktigt är att det kan stärka förtroendet för staten på många platser där det verkligen behövs.
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.