Annons:

Fackliga ledare fortsatt i kommunarrest

TURKIET2025-05-06

Domen mot åtta fackligt aktiva i Turkiet skjuts fram, samtidigt förlängs restriktioner som kraftigt begränsar deras rörelsefrihet. STs ordförande Britta Lejon var på plats under rättegången och är kritisk till processen.
”Det här är en medveten strategi från regimen”, säger hon.

Gönül Erden och Selma Atabey, två tidigare ordföranden för det turkiska vårdfacket SES, samt ytterligare sex av deras fackliga kollegor ställdes i slutet av förra veckan inför rätta i Turkiet.

De anklagas för att ha skadat den turkiska statens internationella rykte, bland annat genom att de lyft brister och risker i arbetet under pandemin. Rättegången skulle egentligen först ha hållits i januari i år men sköts upp.

Rättegångsförhandlingen i förra veckan, som skulle varit den avslutande, ledde inte till något avgörande utan processen förskjuts nu ytterligare och kommer att fortsätta i höst.

Under tiden är två av de åtalade satta i kommunarrest och samtliga åtalade ska löpande och vid begäran infinna sig hos den turkiska polisen för registrering.

STs förbundsordförande Britta Lejon, som även är ordförande för den internationella organisationen PSI, Public Services International, fanns på plats under rättegången i Ankara.

– Vi ville visa på solidaritet med våra turkiska kollegor och belysa den här frågans vikt. Vi hoppades att de här långtgående inskränkningarna i våra kollegors liv och rörelsefrihet skulle dras in eller åtminstone mildras, men där blev det ingen förändring, säger Britta Lejon.

Hon riktar kritik både mot det turkiska rättsväsendet och förutsättningarna för fackligt arbete i landet.

– Det märks tydligt att våra kollegor påverkas starkt av de här Kafkaliknande rättsprocesserna som aldrig tar slut. Det är en medveten strategi från regimen att förlänga tiden och hålla dem på sträckbänken för att ingjuta skräck och sätta varnande exempel för andra fackligt verksamma i Turkiet.

Britta Lejon upplever att trycket mot fackligt aktiva ökat ytterligare inför det kommande valet i Turkiet.

– Man nöjer sig inte med att låsa in oppositionsledare utan ser även fackliga organisationer som ett hot och använder de maktmedel som finns till hands. Det är extremt farligt att vara fackligt aktiv i Turkiet så som det ser ut just nu. Jag är väldigt imponerad över att våra turkiska kollegor orkar fortsätta kämpa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Turkiet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA